![](https://archiwum.nikidw.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/kw-wyroz-960x590.jpg)
Polskie tradycje kulinarne w najnowszym numerze kwartalnika Kultura Wsi
Miło nam poinformować Państwa, że właśnie ukazał się pierwszy w tym roku numer kwartalnika „Kultura Wsi” wydawanego przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, którego tematem przewodnim są tradycje kulinarne i zastosowanie ziół w naszej rodzimej kuchni.
Popularyzowanie tradycji kulinarnych we współcześnie zglobalizowanym świecie stanowi ważny element wyróżniania oraz aktywizacji gospodarczej i promocji turystycznej regionów, a także ochrony dziedzictwa kulturowego wsi. Odbywając liczne podróże po całej Polsce wielu z nas coraz częściej chce odkrywać smaki typowe dla danego obszaru, receptury potraw, a także związane z nimi obyczaje. Na kulinarnej mapie Polski każdy region na swoje charakterystyczne dania, związane nie tylko z miejscową kulturą, ale również warunkami klimatycznymi i geograficznymi.
W podróż kulinarną po kraju zapraszamy w artykule „Rzeczpospolita wielu smaków”, w którym prezentujemy tradycyjną kuchnię polską, od kilkuset lat kształtowaną przez przepisy potraw litewskich, białoruskich, ukraińskich, tatarskich, niemieckich i żydowskich. Jak pisze autorka tekstu, Izabella Byszewska: to także wyraziste smaki regionów i subregionów: Śląska, Podhala, Podkarpacia, Kaszub, Kurpi, Podlasia, Wielkopolski… To splecione ze sobą przez wieki przepisy kuchni włościańskiej, szlacheckiej, czasem magnackiej i wreszcie – zwłaszcza od początku XIX wieku – mieszczańskiej.
W wędrówkach po Polsce zaglądamy również na Pałuki, do jednego z najstarszych obszarów osadnictwa słowiańskiego w Wielkopolsce leżącego na Pojezierzu Gnieźnieńskim. Znajdziemy tu ciekawostki dotyczące pałuckiej kuchni, która jak wszystkie chłopskie kuchnie w dawnej Polsce była podporządkowana porom roku i świętom katolickim oraz zwyczajom świeckim zakorzenionym w kulturze i zwyczajach tutejszej ludności. Nie zabrakło w nim również przepisów na takie dania jak chociażby słynne „Pyry z gzikiem”.
Z tekstu „Tradycyjne pożywienie chłopskie” dowiemy się jak wielkim szacunkiem darzono jedzenie na dawnej polskiej wsi. W dużej mierze wiązało się to z przekonaniem, że wszelkiego rodzaju żywność to dar od Boga, zwłaszcza, że często jej zdobycie było okupione ciężką pracą. Nie marnowano nawet okruszka chleba, nie dziwi więc obecność pieczywa i innych pokarmów w różnego rodzaju obrzędach i zwyczajach ludowych.
Zioła i ich wykorzystanie, zarówno w kuchni, jak i w medycynie towarzyszy ludziom od zawsze. O tym, jak ważną rolę pełniło tradycyjne zielarstwo na określonych terenach możemy się dowiedzieć z rozmowy z Gabrielą Bilkiewicz, Prezeską Stowarzyszenia Aktywizacji Polesia Lubelskiego, szefową ośrodka Kraina Rumianku w Hołownie.
Z kolei w artykule „U księdza Kulka w ogródku…” zapraszamy do odwiedzenia Ogrodu Roślin Zdatnych do Zażycia Lekarskiego w Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu.
Serdecznie zapraszamy do lektury!
Link do prenumeraty:
https://nikidw.edu.pl/formularz-zgloszeniowy-prenumeraty-kwartalnika-kultura-wsi-na-rok-2023/