Bezgotówkowy zakup paliw do samochodów służbowych z użyciem kart paliwowych.
Zaproszenie do złożenia oferty_Paliwo Zaproszenie do złożenia oferty_Paliwo Oświadczenie o unieważnieniu postępowania
Zaproszenie do złożenia oferty_Paliwo Zaproszenie do złożenia oferty_Paliwo Oświadczenie o unieważnieniu postępowania
W grudniu 2019 roku, w siedzibie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, przy ul. Krakowskie Przedmieście 66 odbyła się Biesiada „Kanon Kuchni Polskiej”, na którą zostali zaproszeni współpracownicy, przyjaciele i pracownicy Instytutu. Po powitaniu gości p.o. dyrektora Instytutu, Karol Krajewski wręczył medal 100-lecia Odzyskania Niepodległości prof. Stanisławowi Bergerowi, wybitnemu znawcy kuchni polskiej. Następnie głos zabrał minister
[gallery type="rectangular" ids="3089,3090,3091,3092,3093,3094,3095,3096"] Fot. Michał Kurpiewski
W grudniu 2019 roku w siedzibie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, przy Krakowskim Przedmieściu 66, w Sali Odczytowej odbyła się Biesiada Kanonu Kuchni Polskiej. Biesiada była okazją do przedstawienia zaproszonym gościom najnowszej publikacji poświęconej tradycyjnym potrawom naszej narodowej kuchni „Kanon Kuchni Polskiej”, której wydawcą jest Instytut. Publikacja została przygotowana na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i
Jeszcze w tym roku Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi planuje kolejną odsłonę konkursu „Korzenie i Skrzydła” skierowanego do młodych badaczy szeroko pojętej kultury ludowej w Polsce. Jego poprzednia, druga edycja, miała wyłonić najlepsze prace magisterskie. Trzecia skierowana będzie do autorów prac doktorskich. Poniższy wywiad jest już kolejnym z cyklu rozmów z naszymi laureatami. Dzięki nim
Projekt Jagnięcina Podhalańska w 12 odsłonach to cykl filmików realizowanych w ramach Inicjatywy Jagnięcina Podhalańska, którą Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi rozpoczął w 2020 roku w porozumieniu z Gminą Kościelisko. Projekt ma na celu promocję mięsa jagnięcego jako produktu regionalnego z oznaczeniem geograficznym. W szóstym odcinku cyklu zapraszamy na Bitki jagnięce. Danie smakowite i piękne
Rozmowa z p. Dariuszem Lemańczykiem pseudo „Lemon”, liderem kapeli podwórkowej Mysomtacy w Krajence. Skąd Panowie do Nas przyjechali? Przyjechaliśmy z północnej Wielkopolski z powiatu złotowskiego, a pochodzimy z Krajenki, z takiej małej, pięknej, czterotysięcznej miejscowości i... mamy kapelę Mysomtacy. Od kiedy Panowie istnieją? Gramy już 25 lat, w tym roku - 18 lipca - obchodzimy jubileusz 25-lecia działalności
Rozmowa z członkiniami Koła Gospodyń Wiejskich "Orzeszkowe Babeczki" z Orzeszkowa Reprezentują Panie? Koło Gospodyń Wiejskich „Orzeszkowe Babeczki” z Orzeszkowa, gmina Hajnówka, województwo Podlaskie. Działamy od roku przy Niepublicznej Szkole Podstawowej w Orzeszkowie, którą utrzymaliśmy jako rodzice i działa już od 10 lat. W czym się Panie specjalizują. W gastronomii czy rękodzielnictwie? Specjalizujemy się głównie w rękodziele. Czujemy się lepiej
Nieprzechodzenie pod drabiną, niesiadanie na rogu, odpukiwanie w niemalowane – przesądy towarzyszą nam na każdym kroku i w praktycznie każdej sytuacji. Zdarza się, że pewne zachowania stosujemy całkiem nieświadomie, tak bardzo głęboko są w nas zakorzenione. I nie ma lepszego dnia do rozmowy o przesądach niż taki dzień jak dziś, czyli 13-ty dzień miesiąca wypadający
Od kilku już lat przewodnim hasłem, przyświecającym wielu inicjatywom realizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi jest kulturanaludowo#wspieram. Ważnym ogniwem, bez którego tradycja nie mogłaby być kultywowana są twórcy ludowi. Wspieranie tej grupy oraz zapewnienie bezpośredniego przekazu tradycyjnych umiejętności było głównym celem Programu Stypendialnego NIKiDW „Mistrz – Uczeń”. Jego adresatami byli zarówno mistrzowie z
Aby odpowiedzieć na pytanie, jak wiele jest różnorodności na polskiej wsi, Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w nowym projekcie chce pokazać wielość tradycji, obyczajów, gwar i języków, nurtów w muzyce i odmienności strojów. O tym przedsięwzięciu na antenie Radiowego Centrum Kultury Ludowej PR opowiadała Magdalena Trzaska - przedstawiciel NIKiDW. - Zależy nam na pokazaniu tej
Polska tradycja kulinarna swój specyficzny charakter zawdzięcza przede wszystkim produktom lokalnym, które od wielu pokoleń powstają w miejscu swojego pochodzenia, są wytwarzane z miejscowych surowców, według sprawdzonych receptur i metod. Są znakiem tożsamości regionalnej, specyfiką ziemi, z której się wywodzą. W ostatnim czasie zauważalny jest powrót do tradycyjnych receptur kulinarnych, a co za tym idzie
Bojkowie to grupa etniczna pochodzenia rusińskiego i wołoskiego, sąsiadująca od wschodu z Hucułami, a od zachodu z Łemkami, która w przeszłości zamieszkiwała teren całych Bieszczad i część Zakarpacia. W czasie II wojny światowej większość Bojków wysiedlono w głąb ówczesnego ZSRR, reszta rozproszyła się po Polsce. Dzisiaj zasiedlają oni tereny Ukrainy. Bojkowie to grupa etniczna górali ukraińskich
Ze wszystkich świąt religijnych w Polsce, uroczystość Ciała i Krwi Chrystusa, nazywane ludowo Bożym Ciałem jest jednym z najbardziej uroczyście obchodzonych dni w całym roku liturgicznym, poza tym niezwykle barwnym i widowiskowym. Obchody Bożego Ciała, poza sferą kościelną, mają głęboki, ludowy wymiar. Uroczystość Bożego Ciała to święto ruchome, przypadające na jedenasty dzień po Zielonych Świątkach. Za
Boże Ciało jest jednym z najbardziej uroczystych dni w całym roku liturgicznym, a przy tym niezwykle barwnym i widowiskowym. Obchody Bożego Ciała, poza sferą kościelną, mają również głęboki, ludowy wymiar. Na polskiej wsi wszystkie święta religijne mają niezwykle bogatą oprawę. Dzieje się tak, ponieważ obok treści sakralnych ważną rolę odgrywa tam tradycja i obrzędowość ludowa. Nie
Boże Ciało, czyli kościelne święto Eucharystii, zostało ustanowione w XIII wieku. W Belgii obchodzono je od 1246 roku w diecezji Liege, a później rozszerzono na całą Germanię. W 1264 roku Papież Urban IV, wprowadził święto do kalendarza liturgicznego obowiązującego w całym Kościele powszechnym. W Polsce obchody Bożego Ciała zostały zapoczątkowane w 1320 roku w Krakowie i
Święto Bożego Ciała obchodzone jest w Polsce od XIV wieku. We wszystkich parafiach odbywają się procesje, a dzieci sypią kwiaty na trasie przemarszu. Jest jednak w Polsce miejscowość, w której obchody tego święta wyglądają wyjątkowo. W Spycimierzu w woj. łódzkim, wsi zamieszkałej przez ponad 300 mieszkańców, w uroczystościach Bożego Ciała potrafi wziąć udział 20 tys.
W Polsce rzadko się o nim pamięta – jeśli jest wspominany to głównie w związku z młodszym bratem. Inaczej jest na Dalekim Wschodzie – tam uznawany jest za bohatera narodowego i stawia mu się pomniki. W Jużno-Sachalińsku powstał nawet instytut mający na celu rozpowszechnianie jego osiągnięć naukowych. Bronisław Piłsudskiod wielu lat próbuje wyjść z cienia
Od wieków uważano, że brzoza leczy nie tylko ciało, ale i duszę. Słowianie wierzyli, że drzewo to strzeże człowieka przed działaniem złych mocy, ponieważ jest darem od Boga. Uznawali je za zwiastun nadchodzącej wiosny, odrodzenia, a także symbol szczęścia, powodzenia i obfitości. Dawniej brzozę uznawano za drzewo święte, symbol młodości i życia. Była obecna w licznych
Architektura wsi jest wyrazem dziedzictwa narodowego. W dużej mierze rozwijała się niezależnie od architektonicznych mód panujących na obszarach miast. Zasadą budownictwa wiejskiego były użyteczność i praktyczność rozwiązań technicznych, wynikające z doświadczeń wielu pokoleń i miejscowej tradycji. 1 lipca obchodzony jest Światowy Dzień Architektury. Przy tej okazji przypominamy, jak ważnym wydarzeniem dla mieszkańców wsi była budowa