Wczytywanie
Partnerzy BibliotekaRME UTW PatronatyODOInstytut realizuje Projekty

Pogoda na Świętego Błażeja, dobra wiosny nadzieja

Powściągliwy i skromny, kochający samotność i modlitwę, młodość spędził z dala od światowych przyjemności, uchroniony przed wieloma niebezpieczeństwami. Takie, według legendy, miał przymioty święty Błażej, jeden z Czternastu Świętych Wspomożycieli, tzw. Przyczyńców, wśród których są święci z tragicznymi żywotami, jednocześnie posiadający konkretne atrybuty związane z ich określonymi zadaniami i funkcjami. Kult Świętego Błażeja I tak świętemu

Śladami polskich Tatarów

Tatarzy są obecni w Polsce od ponad sześciu wieków. Niegdyś grupa ta miała znaczący wpływ na życie społeczne, gospodarcze i militarne naszego kraju. Obecnie poza miejscami największych skupisk tatarskich mało kto pamięta o ich istnieniu. Tatarzy pojawili się po raz pierwszy na ziemiach ówczesnej Litwy oraz Polski około 600 lat temu, podczas rządów Wielkiego Księcia Witolda.

Mięso w polskiej tradycji kulinarnej

Ważne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej zajmuje mięso, które dawniej uchodziło za produkt wyjątkowy, świadectwo zamożności i wielki przysmak. Nawet bogaci ludzie często musieli się bez niego obywać m.in. ze względu na katolickie posty. Nasze wędliny, kiełbasy, mięsa wędzone do dziś uchodzą za produkty wysokiej jakości i są cenione na całym świecie. Z okazji przypadającego

Pilotaż programów modelowych – branża spożywcza

Pilotaż opracowanego modelowego programu realizacji praktycznej nauki zawodu w zakresie stażu uczniowskiego w każdym z wybranych zawodów pozwoli na sprawdzenie, czy wszystkie elementy opracowanego modelu będą mogły zostać zastosowanie w praktyce szkolnej, a tym samym, czy są możliwe do zarekomendowania na poziomie rozwiązań systemowych. Opracowanie ostatecznej wersji modelu programu będzie uwzględniało wnioski z pilotażu. W przypadku

Pilotaż modelowych programów – branża rolno-hodowlana

Przedmiotem pilotażu jest zewnętrzne wspieranie szkół we wdrażaniu rozwiązań organizacyjnych w zakresie realizacji praktycznej nauki zawodu w zakresie staży uczniowskich w zawodach branży rolno-hodowlanej poprzez dostarczenie modelowych programów realizacji praktycznej nauki zawodu wraz z narzędziami weryfikacji zasad zapewniania jakości kształcenia praktycznego, a także powołanie opiekunów (po 2 osoby do zawodu) wspierających szkoły w okresie pilotażu. Przedmiot

Bogactwo kultury ludowej – Przedstawiciel Instytutu w RCKL

Aby odpowiedzieć na pytanie, jak wiele jest różnorodności na polskiej wsi, Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w nowym projekcie chce pokazać wielość tradycji, obyczajów, gwar i języków, nurtów w muzyce i odmienności strojów. O tym przedsięwzięciu na antenie Radiowego Centrum Kultury Ludowej PR opowiadała Magdalena Trzaska - przedstawiciel NIKiDW. - Zależy nam na pokazaniu tej

Felieton: Język, kuchnia i muzyka ludowa

Mieszkam od prawie czterech dekad w Polsce. Uciekając od bałaganu panującego na Uniwersytecie w Dakarze, na początku lat 80, przyjechałem na studia weterynaryjne do Polski. Co wiedziałem o kraju Mieszka I? Niewiele. Tamten okres był w pewnym sensie „czasem” Polski na świecie. Pokazywano często obrazy z Polski w senegalskiej telewizji na tle strajków Solidarności i Lecha

Miasto duchów – opowieść ku przestrodze

Wydawnictwo Czarne od wielu lat słynie ze znakomitego reportażu. Książka „Miasto biesów. Czekając na powrót cara” prezentuje niezbyt znane w naszym kraju grupy rosyjskiego społeczeństwa. Autor Albert Jawłowski zaprasza czytelnika w wielką podróż w nieznane zakamarki rosyjskiej duszy. Kanwą całej opowieść jest podróż autora do Jekaterynburga na Uralu, gdzie doszło do mordu na carskiej rodzinie.

Słodkości na dobry początek dnia…

Znany wszystkim krem orzechowo-czekoladowy wymyślił w 1940 roku włoski cukiernik Pietro Ferrero. Początkowo produkt ten funkcjonował pod nazwą "Supercrema”, a dopiero w 1964 roku nadano mu nazwę Nutella. W polskich sklepach smakołyk ten pojawił się w 1993 roku i do dziś cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza wśród najmłodszych smakoszy. 5 lutego obchodzi swoje święto. A

Zaproszenie dla szkół do udziału w pilotażu – branża spożywcza

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi zaprasza szkoły kształcące w zawodach branży spożywczej do udziału w pilotażu modelowych programów realizacji praktycznej nauki zawodu. Prosimy o składanie deklaracji współpracy z NIKiDW w ramach projektu POWER "Praktyczna nauka zawodu z uwzględnieniem staży uczniowskich w branży spożywczej" do dnia 28 lutego 2021 r. Załączniki do pobrania: Zaproszenie do udziału w

49. „Góralski Karnawał” – edycja on-line, Bukowina Tatrzańska, 11-14.02.2021

Bukowiańskie Centrum Kultury zaprasza do udziału w Góralskim Karnawale w edycji on-line. Do udziału zaproszone są grupy kolędnicze z całej Polski, reprezentujące autentyczne formy kolędowania na polskiej wsi. Druga część konkursu, to „popis par tanecznych” (od 16. Roku życia, w 3. Kategoriach wiekowych), również z terenu całej Polski. Ostatni konkurs, to „konkurs tańca zbójnickiego”, prezentowany

Wystawa „Polska. Siła obrazu ” – Warszawa, do 21. lutego 2021 r.

Muzeum Narodowe w Warszawie zaprasza na wystawę malarstwa polskiego XIX wieku, prezentująca dzieła najwybitniejszych polskich artystów, m.in. Stanisława Wyspiańskiego, Aleksandra i Maksymiliana Gierymskich, Jana Matejki, Leona Wyczółkowskiego, Józefa Mehoffera, Olgi Boznańskiej, Józefa Brandta, Józefa Chełmońskiego, Ferdynanda Ruszczyca, Konrada Krzyżanowskiego, Jacka Malczewskiego, Wojciecha Weissa, Jana Stanisławskiego, Juliusza i Wojciecha Kossaków, Witolda Wojtkiewicza, Władysława Ślewińskiego, Artura Grottgera,

NIKiDW i KGW Kościelisko zapraszają do obejrzenia cyklu filmików: Jagnięcina podhalańska w dwunastu odsłonach

Jagnięcina Podhalańska w 12 odsłonach to Projekt realizowany w ramach Inicjatywy Jagnięcina Podhalańska, którą Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi rozpoczął w 2020 roku w porozumieniu z Gminą Kościelisko. Projekt ma na celu promocję mięsa jagnięcego jako produktu regionalnego z oznaczeniem geograficznym. Cykl jest przypomnieniem specjałów kuchni góralskiej, ale to również pokazanie możliwości wykorzystania mięsa jagnięcego w

Zaproszenie dla szkół do udziału w pilotażu – branża rolno-hodowlana

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi zaprasza szkoły kształcące w zawodach branży rolno-hodowlanej do udziału w pilotażu modelowych programów realizacji praktycznej nauki zawodu. Prosimy o składanie deklaracji współpracy z NIKiDW w ramach projektu POWER "Praktyczna nauka zawodu z uwzględnieniem staży uczniowskich w branży rolno-hodowlanej" do dnia 28 lutego 2021 r. Załączniki do pobrania: Zaproszenie do udziału w

Spoty Jagnięcina – zapowiedź cyklu filmików

Gaździny z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku przedstawią w 3-5 minutowych filmikach różne sposoby przyrządzania podhalańskiego specjału. -Przepisy oraz metody przyrządzania połączone są z barwnymi opowieściami o regionie, tradycjach i obyczajach. -Gaździny pokażą różne sposoby przyrządzania jagnięciny - od tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, po najbardziej futurystyczne i niekonwencjonalne. Tak, jak Koło z Kościelska charakteryzuje duża różnorodność

„Raz na ludowo” – Polskie Radio Pik

O niedawno zakończonym konkursie na ozdobę bożonarodzeniową w cotygodniowym magazynie folklorystycznym Andrzeja Krystka w Polskim Radiu PIK opowiadała 30 stycznia 2021 r. Magdalena Trzaska – Przedstawiciel Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi. Konkurs z racji ograniczeń pandemicznych odbywał się on-line. Uczestnicy mogli przesłać maksymalnie po dwa zdjęcia różnych ozdób świątecznych związanych z Bożym Narodzeniem. W efekcie

pl_PLPolish