Wczytywanie
Partnerzy BibliotekaRME UTW PatronatyODOInstytut realizuje Projekty

Kursy młynarskie i szopki krakowskie – prezentacja stypendystów Programu „Mistrz i Uczeń”

Od kilku już lat przewodnim hasłem, przyświecającym wielu inicjatywom realizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi jest kulturanaludowo#wspieram. Ważnym ogniwem, bez którego tradycja nie mogłaby być kultywowana są twórcy ludowi. Wspieranie tej grupy oraz zapewnienie bezpośredniego przekazu tradycyjnych umiejętności było głównym celem Programu Stypendialnego NIKiDW „Mistrz – Uczeń”. Jego adresatami byli zarówno mistrzowie z

Kwartalnik „Kultura Wsi” 2023 nr 1 !

Pierwszy w tym roku numer kwartalnika „Kultura Wsi” wydawanego przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ukazał się na początku kwietnia. A w nim tradycje kulinarne i zastosowanie ziół w polskiej kuchni, jako tematy przewodnie! W numerze znajdziemy między innymi artykuły na temat:     Serdecznie zapraszamy do lektury! Link do prenumeraty: https://nikidw.edu.pl/formularz-zgloszeniowy-prenumeraty-kwartalnika-kultura-wsi-na-rok-2023/ Więcej na temat czasopisma: ↓ https://nikidw.edu.pl/czasopismo-kultura-wsi/ Więcej na temat wydawnictw Instytutu

Kwiatowe dywany na liście UNESCO

16 grudnia zwyczaj układania dywanów kwiatowych na procesje Bożego Ciała w Spycimierzu został wpisany na Reprezentatywną Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO. To trzeci polski wpis, po krakowskim szopkarstwie (2018) i kulturze bartniczej (2020). Decyzję o wpisie podjął Międzyrządowy Komitet ds. Ochrony Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego podczas 16. sesji w Paryżu. Wniosek złożony przez Polskę został wyróżniony

Kwiecień w obejściu gospodarskiem w oparciu o stare kalendarze…

Kalendarze XIX-wieczne, dzięki szerokiej tematyce podejmowanych na ich łamach zagadnień, pełniły funkcję swego rodzaju encyklopedii, kompendium wiedzy o ówczesnym świecie. Niejednokrotnie, obok książeczki do nabożeństwa, było to jedyne słowo drukowane stanowiące cenne źródło informacji. Ich zaletą była niska cena, dzięki czemu stały się dostępne dla średnio zamożnych chłopów oraz przeciętnie zarabiających robotników i rzemieślników. Wszystkie

Kwietniowa odsłona „spotkań z gęsiną” w Toruniu, już za nami!

Kwietniowa odsłona "spotkań z gęsiną" w Toruniu, już za nami! Było smacznie i kolorowo, ale także różnorodnie. Tym razem Panie z Kół Gospodyń Wiejskich miały okazję zaprezentować potrawy z gęsiny i nie tylko... o czym mogli przekonać się klienci Centrum Handlowego Bielawy w Toruniu! Wydarzenie odbyło się w ramach akcji „Tradycyjna Gęsina Wiejska” zainicjowanej przez

Kwietniowe spotkania z Tradycyjnymi Smakami Wsi!

23 kwietnia w Centrum Handlowym Bielawy – Hipermarket Carrefour w Toruniu odbyło się kolejne spotkanie z Tradycyjnymi Smakami Wsi. Organizatorem wydarzenia był Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Podczas kwietniowych spotkań z tradycyjnymi smakami, po raz kolejny możliwość zaprezentowania swoich produktów miało Koło Gospodyń Wiejskich z Nawry, a po raz pierwszy Koło Gospodyń Wiejskich z Sierakowa. Produkty

Laboratorium Dźwięku Karpat – Zawoja, 19.09

W trakcie odbywającego się w Zawoi w najbliższy weekend festiwalu 36. Babiogórska Jesień (Zawoja, 18-20.09) przygotowano warsztaty dla dzieci i młodzieży, traktujące o karpackich instrumentach dętych. To okazja do nauki o muzyce i dźwiękach, a także możliwość własnoręcznego wykonania instrumentu. Impreza odbędzie się w Skansenie na Markowych Rówieńkach w sobotę, 19.09 w godzinach 10-14. Szczegółowe informacje

Lato w teatrze 2020: w 60 dni dookoła świata, Lanckorona, 10-21 sierpnia 2020 r.

Organizator: Instytut Teatralny im. Z. Raszewskiego w Warszawie Realizator: Stowarzyszenie „Terra Artis” Lanckorona Partnerzy: Gminny Ośrodek Kultury w Lanckoronie, Małopolski Instytut Teatralny Organizatorzy zapraszają dzieci i młodzież w wieku 7-14 lat na wyjątkowe warsztaty artystyczne Lato w teatrze: w 60 godzin dookoła świata! Wszyscy uczestnicy spotkań będą mieli okazję odbyć pełną przygód i doznań podróż w najbardziej zaskakujące

Laureaci konkursu w kategorii „Potrawy świąteczne”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Pierożki leżachowskie pieczone Zgłaszający praktykę kulinarną: Koło Gospodyń Wiejskich w Leżachowie, pow. przeworski gm. Sieniawa KATEGORIA KONKURSU „POLSKA WIEŚ SMAKUJE”: POTRAWY ŚWIĄTECZNE Miejsce: 1 Koło Gospodyń Wiejskich w Leżachowie działało już na początku XX w., kiedy to w czasach biednej galicyjskiej wsi zaradność gospodyni była podstawą

Laureaci konkursu w kategorii „Kiszonki z warzyw i owoców ”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Zakwas z buraków Zgłaszający praktykę kulinarną: Koło Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach, pow. konecki gm. Końskie KATEGORIA KONKURSU „POLSKA WIEŚ SMAKUJE”: KISZONKI Z WARZYW I OWOCÓW Miejsce 1. Koło Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach powstało w 2019 roku i obecnie liczy 38 członków. W latach 2019-2020 Panie z Koła

Laureaci konkursu w kategorii „Potrawy jarskie”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” *** „Grycoki” – pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Zgłaszający praktykę kulinarną: Koło Gospodyń Wiejskich „Kowalanki”, miejscowość Kowala, pow. kielecki, gm. Sitkówka-Nowiny KATEGORIA KONKURSU „POLSKA WIEŚ SMAKUJE”: POTRAWY JARSKIE Miejsce: 1 Koło Gospodyń Wiejskich „Kowalanki” działa na terenie gminy Sitkówka-Nowiny w woj. świętokrzyskim. Istnieje już 56 lat, a

Laureaci konkursu w kategorii „Potrawy z drobiu i ryb”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Miętus duszony Zgłaszający praktykę kulinarną: Gospodarstwo Rolne Krzysztof Zduńczyk, miejscowość Kępa Radwankowska, pow. piaseczyński gm. Góra Kalwaria KATEGORIA KONKURSU „POLSKA WIEŚ SMAKUJE”: POTRAWY Z DROBIU I RYB - DANIE GŁÓWNE Miejsce: 1 Właściciel gospodarstwa rolnego Krzysztof Zduńczyk pochodzi z Kępy Radwankowskiej, małej wsi położonej nad samą Wisłą, niedaleko

Laureaci konkursu w kategorii „Zupy”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Lubecka zupa z lubczykiem Zgłaszający praktykę kulinarną: Koło Gospodyń Wiejskich w Lubczy, pow. tarnowski gm. Ryglice KATEGORIA KONKURSU „POLSKA WIEŚ SMAKUJE”: ZUPY Miejsce 1. Koło Gospodyń Wiejskich w Lubczy rozpoczęło swoją działalność w grudniu 2018 roku i ma już za sobą organizację dużych imprez, jak Ogólnopolski Konkurs

Laureaci Nagrody im. Oskara Kolberga „Za zasługi dla kultury ludowej” 2021

Barbara Wandzel, wykonawczyni żywieckiej plastyki dekoracyjnej i obrzędowej z bibuły i papieru, kontynuatorka umiejętności twórczych Marii Grzegorek została laureatką przyznanej w tym roku po raz pierwszy w ramach Nagrody im. Oskara Kolberga nagrody specjalnej dla wyjątkowego ucznia wskazanego przez Mistrza Tradycji. Nagroda im. Oskara Kolberga trafia do artystów tworzących w dziedzinach ludowych sztuk plastycznych i

Laureacka herbata na zimowe wieczory

W czasie takiej mroźnej zimy nic tak nie rozgrzewa jak dobra herbata. My proponujemy pyszną herbatę - laureatkę III miejsca w Konkursie NIKIDW "Domowe przetwory w kolorach jesieni”. Pani Monika Grześkowiak zachęca nas do „wspomnienia lata”. Cieszmy się smakiem i aromatem! Herbatka ziołowa „wspomnienie lata” przygotowana jest na bazie pokrzywy, rumianku stokrotki, dzikiej róży, koniczyny, chabra

Lęborskie Dni Jakubowe – Jarmark św. Jakuba 2020

Jarmark nawiązuje do tradycji spotkań kupców i rzemieślników, które organizowano w Lęborku od XIV wieku, łącząc wymiar religijno-duchowy z czysto handlowym. Reaktywowano go jako odpust w parafii św. Jakuba. Od tego czasu Jarmark co roku przyciąga tysiące turystów. Stałe punkty programu to: Międzynarodowy Zlot Jakubów, Uliczny Bieg św. Jakuba, Obóz rycerski, Muzyka Regionów

Legendy bożonarodzeniowe w przekazach pisarzy ludowych

Odwieczną cechą pisarstwa ludowego jest ekspresja religijna jako fundament chłopskiej formacji duchowej. Wiele utworów powstawało w związku z dorocznymi świętami kościelnymi, w tym z Bożym Narodzeniem. Wśród licznych gatunków prozatorskich z motywami biblijnymi i wyobrażeniami chrześcijańsko-ludowymi korespondują szczególnie legendy. Tekst ukazał się w kwartalniku "Kultura Wsi" nr 19 (4) 2022 wyd. przez Narodowy Instytut Kultury i

Lekarz dla włoscian czyli Rada dla pospolstwa w chorobach i dolegliwościach … każdemu … do wiadomości potrzebna, Kalisz 1793

Biblioteka Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi Oddział w Puławach posiada cenny księgozbiór, który liczy około 360 tysięcy jednostek bibliotecznych, w tym 207 tysięcy wydawnictw zwartych, około 139 tysięcy wydawnictw ciągłych i 12 tysięcy zbiorów specjalnych. W zbiorach biblioteki znajdują się dwie cenne kolekcje: stare druki (828 woluminów z XVI–XVIII wieku) i polonica XIX-wieczne (około

Lekarze weterynarii w służbie zwierzętom i człowiekowi. Światowy Dzień Lekarzy Weterynarii

Zawód lekarza weterynarii posiada niezwykle długą tradycję, sięga ona bowiem 3 tysięcy lat. Do dnia dzisiejszego specjaliści ci pełnią bardzo ważną rolę w naszym społeczeństwie. Służą pomocą nie tylko zwierzętom, ale również dbają o zdrowie ludzi, poprzez sprawowanie nadzoru nad produkcją środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Celem nadrzędnym wszystkich ich działań jest zawsze dobro człowieka w

pl_PLPolish