Wczytywanie
Partnerzy BibliotekaRME UTW PatronatyODOInstytut realizuje Projekty

Prawdziwe święto dla pasjonatów tradycyjnej muzyki ludowej zbliża się wielkimi krokami…

Przed nami 57. Finał Ogólnopolskiego Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych. Zapraszamy do Kazimierza Dolnego, w dniach 22-25 czerwca. Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi jest Partnerem tego wydarzenia. Festiwal jest jednym z najważniejszych wydarzeń służących ochronie polskiego folkloru muzycznego. Ma on formę konkursu, w którym biorą udział wykonawcy zakwalifikowani drogą eliminacji organizowanych w niemal wszystkich regionach

Prawo autorskie dla KGW! – podsumowanie webinariów

Wraz z końcem kwietnia zakończył się zorganizowany przez NIKiDW cykl trwających od marca szkoleń internetowych - webinariów dla kół gospodyń wiejskich na temat przestrzegania przepisów prawa autorskiego w działalności KGW. Na szkolenia zapisało się 1081 członkiń ze wszystkich województw. Dla każdego województwa odbyły się po 2 webinaria. Na szkoleniach poruszane były kwestie związane z potrzebą respektowania

Premiera „Encyklopedii Kurpiowskiej” – Gminna Biblioteka Publiczna im. W. Woźniaka w Kadzidle, 2. czerwca 2022 r.

Już 2 czerwca odbędzie się premiera nowego wydawnictwa pt. „Encyklopedia Kurpiowska” przygotowanego przez Związek Kurpiów, organizacji zrzeszającej osoby związane z Puszczą Zieloną i Puszczą Białą, czy to poprzez urodzenie, czy poprzez zamieszkanie, a przede wszystkim, przez umiłowanie kurpiowskiej ziemi, kultury, historii i obyczajów. Encyklopedia Kurpiowska jest przekazem dziedzictwa kulturowego i historycznego przyszłym pokoleniom. W wydawnictwie

Premiera drugiego odcinka w ramach cyklu „Jagnięcina Podhalańska w 12 odsłonach”. Zapraszamy na film!

Projekt Jagnięcina Podhalańska w 12 odsłonach to cykl filmików realizowanych w ramach Inicjatywy Jagnięcina Podhalańska, którą Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi rozpoczął w 2020 roku w porozumieniu z Gminą Kościelisko. Projekt ma na celu promocję mięsa jagnięcego jako produktu regionalnego z oznaczeniem geograficznym. Filmik pt. "Jagnięcina Podhalańska duszona w jarzynach" to drugi odcinek z cyklu

Premiera Koncertu patriotycznego online na YouTube

Zapraszamy do obejrzenia filmu z Koncertu „Częstochowscy Męczennicy za Wiarę i Ojczyznę, zarejestrowanego 13 grudnia 2020 roku w Sali Teatralno-Muzycznej „Zygmunt” przy Parafii pw. Zygmunta w Częstochowie. Przepiękny występ studentów, absolwentów i wykładowców Akademii Muzycznej im. G. i K. Bacewiczów w Łodzi cieszył się olbrzymim zainteresowaniem, podczas transmisji „na żywo” zgromadził na naszym profilu na Facebooku

Premiera książki „Zakochana w nauce” pod patronatem Instytutu!

Jest wiele książek o Marii Skłodowskiej-Curie, ale tylko jedna „Zakochana w nauce”... Książka Maria Skłodowska-Curie. Zakochana w nauce autorstwa Tomasza Pospiesznego to poszerzone i uzupełnione wznowienie – w oparciu o pierwszą książkową publikację Autora pt. „Nieskalana sławą. Życie i dzieło Marii Skłodowskiej-Curie” (Novae Res, Gdynia 2015) i jej ponowne wydanie pt. „Maria Skłodowska-Curie. Zakochana w nauce”

Premiera książki dla dzieci „Cudowne lekarstwo i inne bajki ludowe. Podkarpacie”! Instytut dzieciom!

 Szanowni Państwo, Drogie Dzieci, Cały zespół Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi bardzo się starał, aby zdążyć z tą premierą na czas. I udało się! Z radością możemy przedstawić pierwszą książkę Instytutu wydaną specjalnie dla Dzieci! Tom pt. „Cudowne lekarstwo i inne bajki ludowe. Podkarpacie” zawiera opowieści z terenu położonego między wielkimi szczytami Karpat, a rzekami

Premiera najnowszej publikacji Instytutu

„Cuda nad Rospudą i inne bajki ludowe. Podlasie i Suwalszczyzna” to kolejny tom serii „Z Krainy Złotych Pól” wydawanej przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Zapraszamy wszystkich do poznania magicznego świata bajek ludowych, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Przepiękne teksty opracowane przez Justynę Bednarek pokazują, jak wyglądało i czym charakteryzowało się życie na dawnej

Premiera publikacji pt.: „Chłopi polscy na przestrzeni wieków”

Mamy przyjemność ogłosić premierę publikacji pt.: "Chłopi polscy na przestrzeni wieków", pod redakcją Mateusza Wyżgi, Jolanty Załęczny.   To efekt interdyscyplinarnej konferencji pt.: „Chłopi polscy na przestrzeni wieków. Stan badań i perspektywy badawcze”, zorganizowanej przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi oraz Instytut Historii Akademii Finansów i Biznesu Vistula. Jej celem było ukazanie szerokiego i zgodnego z aktualnym

Prezentacja „Kanonu Kuchni Polskiej” w Legionowie

W dniu 5 października 2020 r. w Fundacji „Pasja Życia" im. Św. Józefy Menendez w Legionowie zostało zorganizowane spotkanie z przedstawicielami organizacji pozarządowych z Legionowa i okolic, podczas którego zaprezentowano publikację "Kanon Kuchni Polskiej" wydaną przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Przeprowadzono degustację dwóch potraw przygotowanych według receptur zamieszczonych w tej publikacji. „Kanon Kuchni Polskiej”

Prezentacja KGW Wojtokiemie – uczestnika inicjatywy TGW

Koło Gospodyń Wiejskich Wojtokiemie powstało w 2019 roku z inicjatywy Pani Jolanty Suszczkiewicz. Na dzień dzisiejszy liczy 31 członków, w tym czterech panów. Członkowie koła wspierają się nawzajem i korzystają ze swojego doświadczenia. Wzięcie udziału w inicjatywie Tradycyjna Gęsina Wiejska, której koordynatorem jest Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie dało Im możliwość powrotu

Prezentacja Koła Gospodyń Wiejskich w Kocinie

Koła gospodyń wiejskich pełnią bardzo ważną rolę w środowisku wiejskim. Na przestrzeni lat organizacje te pielęgnowały polską tradycję, promowały sztukę ludową i jednocześnie wywierały silny wpływ na rozwój polskiej wsi. Dziś jest podobnie, chociaż krąg zainteresowań i obszar działania tych organizacji znacznie się poszerzył. Przekonajmy się o tym czytając historię Koła Gospodyń Wiejskich w Kocinie! Materiał

Prezydent Andrzej Duda pamięta o polskiej wsi!

Zielone Świątki to ważne wydarzenie w życiu i kalendarzu obrzędowym polskiej wsi. To czas pożegnania wiosny i powitania lata, ukoronowania wiosennych prac polowych i modlitwy o dobre plony. W tym dniu gościem programu „Tydzień” w TVP był Prezydent RP Andrzej Duda, który odpowiedział na pytania dotyczące obecnej sytuacji i znaczenia rolnictwa dla przyszłości naszego kraju. Podczas

Prezydent Andrzej Duda przyjacielem Kół Gospodyń Wiejskich

Prezydent RP Andrzej Duda 3 czerwca 2020 roku spotkał się z Kołami Gospodyń Wiejskich z Lubelszczyzny w Urszulinie. Podczas wizyty podkreślał, ogromne znaczenie Kół w tradycji, umacnianiu obyczajów i tożsamości narodowej. Waszej działalności nie da się wycenić - tak wiele robicie dla lokalnej społeczności – mówił. Prezydent Andrzej Duda podczas spotkania z Kołami Gospodyń Wiejskich dziękował

Prima aprilis, bo się pomylisz…

1 kwietnia - prima aprilis – dzień żartów i psot był znany już w średniowieczu. W Polsce szlacheckiej tego dnia żadna panna nie uszła żartom ze strony kawalerów, a i poważne persony padały ofiarą niewybrednych żartów. „W prima aprilis się omylisz, gdzie postąpisz, gdzie się schylisz” Prima aprilis prawdopodobnie nawiązuje do dawnych starorzymskich praktyk. Niektórzy uważają, że

Procesja z „Jezuskiem Palmowym”

Z powodu zagrożenia koronawirusem w tym roku uroczyste procesje w Niedzielę Palmową się nie odbędą. Zapraszamy więc Państwa do zapoznania się z wyjątkowymi obchodami tego święta, które od wielu lat odbywa się w Sądeckim Parku Etnograficznym w Nowym Sączu. Autorem fotografii jest Piotr Droździk. Uroczystą mszę św. w kościele pw. św. Piotra i Pawła w Sądeckim Parku

Produkty tradycyjne i regionalne – element dziedzictwa kulturowego naszego kraju. Nowy cykl tematyczny!

Pożywienie jest niezbędne dla biologicznej egzystencji człowieka. Nie należy jednak zapominać, że należy do najważniejszych działów kultury materialnej. Przekazywane z pokolenia na pokolenie umiejętności, wiedza i doświadczenie służące produkcji, gromadzeniu i przetwarzaniu żywności są znakiem regionalnej i narodowej odrębności. Stanowią zatem nasze dziedzictwo, tak samo jak zabytki, obrzędy, zwyczaje czy język.   Polska tradycja kulinarna swój

pl_PLPolish