Wczytywanie
Partnerzy BibliotekaRME UTW PatronatyODOInstytut realizuje Projekty

Dzień Etnografii, Etnologii i Antropologii Kulturowej

„…Z zawodu jestem etnologiem…” – mówię tak już od ponad 16 lat i wypatruję reakcji na twarzy rozmówcy. Na ogół jest skonsternowany/a. Wtedy dopowiadam „etnografem” i zazwyczaj jego/jej twarz się rozjaśnia. Etnografia i etnologia, dwa słowa, zaczynające się tak samo, a jednak drugie często niewiele mówi naszym znajomym, rodzinom, a co gorsza pracodawcom. Nic w

Produkty tradycyjne i regionalne – element dziedzictwa kulturowego naszego kraju. Nowy cykl tematyczny!

Pożywienie jest niezbędne dla biologicznej egzystencji człowieka. Nie należy jednak zapominać, że należy do najważniejszych działów kultury materialnej. Przekazywane z pokolenia na pokolenie umiejętności, wiedza i doświadczenie służące produkcji, gromadzeniu i przetwarzaniu żywności są znakiem regionalnej i narodowej odrębności. Stanowią zatem nasze dziedzictwo, tak samo jak zabytki, obrzędy, zwyczaje czy język.   Polska tradycja kulinarna swój

Patronalne Święto Rolników w dzień św. Izydora

15 maja wspominamy św. Izydora – patrona rolników. Z tej okazji wszystkim rolnikom składamy najserdeczniejsze życzenia – aby tak kapryśna o tej porze roku pogoda nie zniweczyła ich wysiłków, plony były wysokie, a ich ciężka i potrzebna praca była doceniana i odpowiednio wynagradzana. Dziękujemy, że jesteście, dbacie o to, aby nie zabrakło nam jedzenia, kultywujecie

Kawa z topinamburu – samo zdrowie

Chciałbym się podzielić swoją opowieścią o produkcji napoju z topinamburu. Gdy byłem mały w latach 60. XX wieku w ogródku znajdowało się warzywo, które babcia Hela nazywała słonecznikiem, ponieważ rósł wysoki i pięknie kwitł. Babcia bardzo o nie dbała podlewała, okopywała, a późną jesienią przed śniegami wykopywała. Pamiętam jak potem wieczorami po umyciu kroiła tę roślinę

„Cuda nad Rospudą i inne bajki ludowe. Podlasie i Suwalszczyzna” – już wkrótce premiera!

W sobotę 27 maja zapraszamy na spotkanie z autorką Justyną Bednarek i ilustratorem Maciejem Szymanowiczem. Prezentacja książki „Cuda nad Rospudą i inne bajki ludowe. Podlasie i Suwalszczyzna” odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Książki w Warszawie. Po sukcesie jakim było wydanie zbioru bajek z Podkarpacia pt. „Cudowne lekarstwo i inne bajki ludowe”, NIKiDW już wkrótce przedstawi

Narodowe Święto Niepodległości – Sulejówek, 10-11.listopada 2022r.

Jak ciekawie spędzić 11 listopada i pozostałe dni weekendu? Podwarszawskie Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku przygotowało moc atrakcji! Narodowe Święto Niepodległości zostało ustanowione na pamiątkę jednego z najradośniejszych wydarzeń w historii Polski. Muzeum zachęca do spędzenia długiego weekendu listopadowego w optymistycznej i życzliwej atmosferze, do dzielenia się radością z bliskimi. Jest to rozwinięcie hasła „Razem świętujmy, że

„Muzyka płynie z naszego serca do świata” – historia Orkiestry Dętej z gminy Dobre

„Muzyka ma ogromne zdolności wyrażania piękna każdej kultury. Ze swej natury może sprawić, że zabrzmią wewnętrzne harmonie. Podnosi intensywne i głębokie emocje, a swoim czarem wywiera ogromny wpływ.” – o tym, ile prawdy jest w tych słowach papieża Jana Pawła II może świadczyć fakt, że kolejnymi bohaterami naszej akcji dotyczącej poszukiwania aktywistów wiejskich są założyciele

Zaproszenie na Konferencję: „Tradycje Kulinarne Polskiej Wsi”! W trybie zdalnym!

Szanowni Państwo, Uprzejmie informujmy, że limit dostępnych miejsc na konferencję „Tradycje Kulinarne Polskiej Wsi” w trybie stacjonarnym został wyczerpany. Do 19 listopada przyjmujemy zgłoszenia do udziału w konferencji w trybie zdalnym. Zapraszamy! Konferencja „Tradycje Kulinarne Polskiej Wsi” 25 listopada 2021 r. Warszawa  Konferencję adresujemy do Kół Gospodyń Wiejskich, instytucji kultury i organizacji pozarządowych działających na obszarach wiejskich oraz przedstawicieli Lokalnych Grup

Potrawa wszystkich Polaków – Bigos

Trudno dziś uwierzyć, że dawniej bigos był gotowany bez kapusty. Współczesny sposób przyrządzania tej potrawy wykształcił się prawdopodobnie dopiero pod koniec XVIII wieku. 20 stycznia obchodzimy Dzień Bigosu! Bigos pierwotnie był gotowany ... bez kapusty. Oznaczał potrawę z siekanego mięsa lub ryb, suto przyprawianą i zakwaszaną octem winnym lub kwaśnymi owocami. Zalecano by dodawać do niego

Skarby z domowych spiżarni…

Jesień to czas ostatnich zbiorów, którym towarzyszyło gromadzenie w spiżarniach zapasów na zimę. Zapasy pożywienia robiono w każdym gospodarstwie, zarówno tym bogatym, jak i biednym, a zwłaszcza na wsi w domach chłopskich. Umożliwiały one wyżywienie, a niekiedy i przeżycie całej rodziny w trudnym okresie zimowym. Na całym świecie gromadzenie i przechowywanie żywności było jedną z najważniejszych

Laureaci konkursu w kategorii „Potrawy świąteczne”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Pierożki leżachowskie pieczone Zgłaszający praktykę kulinarną: Koło Gospodyń Wiejskich w Leżachowie, pow. przeworski gm. Sieniawa KATEGORIA KONKURSU „POLSKA WIEŚ SMAKUJE”: POTRAWY ŚWIĄTECZNE Miejsce: 1 Koło Gospodyń Wiejskich w Leżachowie działało już na początku XX w., kiedy to w czasach biednej galicyjskiej wsi zaradność gospodyni była podstawą

Fajkarstwo – rzemiosło czy pasja?

Fajka jest prawdopodobnie najstarszym przyrządem służącym do wdychania dymu żarzącego się tytoniu lub innych substancji roślinnych. O Scytach używających tego przedmiotu wspominał Herodot w V wieku p.n.e. Następnie palenie fajki przejęli od nich Germanie, Galowie, Rzymianie i Grecy. Początkowo Europejczycy stosowali fajki gliniane. Z czasem do ich produkcji zaczęto wykorzystywać inne surowce, jak sepiolit, korzeń

26. Festiwal Słowian i Wikingów. Skansen Słowian i Wikingów w Recławiu, 31 lipca – 2 sierpnia 2020

Organizator: Gmina Wolin, Ośrodek Kultury Wolin Podczas Festiwalu zwiedzający będą mieli okazję przeżyć „żywą lekcję historii” i zobaczyć, jakie zawody wykonywano, jakie potrawy spożywano, jak spędzano czas wolny oraz jak wyglądały i ile ważyły zbroje wojowników. Dla odwiedzających przygotowano atrakcje: pokazy średniowiecznych rzemiosł, prezentacje uzbrojenia średniowiecznego wojownika, turniej strzelania

Moda z Puszczy Zielonej

Kurpie to kraina położona na Mazowszu. Ludność kurpiowska zamieszkuje dwie puszcze, położoną na północno-wschodniej części województwa - Zieloną, Myszyniecką lub Kurpiowską oraz puszczę Białą obejmującą obszar nizinny Mazowsza. Nazwa Kurpie pochodzi od nazwy obuwia zwanych „Kurpiami”. Mieszkańcy Puszczy Zielonej nazywali siebie Puszczakami. Poznajmy cechy charakterystyczne ubioru tej części Kurpiów.  Ubiór Kurpiowski charakteryzuje się prostotą i wykonany

Potańcówki w remizach strażackich…

Taniec od najdawniejszych czasów był nieodłącznym elementem życia towarzyskiego na wsi, dlatego jedną z rozrywek ludności były zabawy taneczne. Do początku XX wieku zabawy taneczne odbywały się głównie w karczmach, ale tańczono także w domach i stodołach przy okazji wesel lub innych spotkań towarzyskich. Później zabawy organizowano z różnych okazji (np. odpustów czy karnawału) w

Najpiękniejsza Palma Wielkanocna 2020

Pierwszy Przegląd „Rewia Palm Wielkanocnych 2020” już za nami. W tym roku nagrodę główną zdobyła fotografia Wielkopolskiej Palmy Wielkanocnej nadesłana przez Pobiedziski Ośrodek Kultury. Jury przyznało również wyróżnienia dla: 1. Fotografii Palmy Wielkanocnej Zosi Karpiel 2. Fotografii Palmy Wielkanocnej z Podegrodzia, której autorem jest Piotr Droździk. Nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego otrzymała fotografia Palmy

Pińsk – spacer po stolicy Polesia

Pińsk jest położony nad rzeką Piną u jej ujścia do Prypeci, w miejscu zbiegania się starych szlaków wodnych łączących Polesie z Naddniestrzem i Morzem Czarnym na południe oraz z Bałtykiem na północy i zachodzie, w centrum sławnych w przeszłości poleskich błot, ale i w sąsiedztwie wyjątkowo urodzajnych ziem. To miasto o przebogatej historii, pełne zabytków

I etap Konkursu „Zachowaj tradycje – (nie)ginące zawody, umiejętności i obyczaje. Teraz drewno” rozstrzygnięty!

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza wyniki I etapu Konkursu „Zachowaj tradycje - (nie)ginące zawody, umiejętności i obyczaje. Teraz drewno”. Jury dokonało oceny zgłoszeń konkursowych, których łącznie wpłynęło 154. W ramach kategorii I „Sztuka Ludowa” zgłoszonych zostało 59 prac, z których 11 najwyżej ocenionych uzyskało promocję do II etapu Konkursu. W kategorii II „Rękodzieło

Program stypendialny „Mistrz-Uczeń” – znamy już zwycięzców!

Z przyjemnością informujemy, że nabór do pierwszej edycji programu stypendialnego Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi „Mistrz – Uczeń” dobiegł końca. Do programu zgłaszali się twórcy ludowi, artyści, rzemieślnicy, muzycy i rękodzielnicy oraz adepci różnych dziedzin, którzy pod okiem mistrzów chcieli doskonalić swoje umiejętności. Po wnikliwej analizie nadesłanych wniosków Jury wybrało stypendystów. Celem programu stypendialnego „Mistrz

54. Międzynarodowy Festiwal Folkloru ziem Górskich – Zakopane, 18-24. sierpnia 2023 r.

54. Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem to wydarzenie mające na celu promować kulturę i folklor góralski. Festiwal ma charakter cykliczny. Jego tradycje sięgają lat 20-tych XX wieku i wywodzą się z podhalańskiego regionalizmu. Tegoroczna edycja będzie trwać od 18 do 24 sierpnia 2023 roku. Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi jest Partnerem tego

pl_PLPolish