Wczytywanie
Partnerzy BibliotekaRME UTW PatronatyODOInstytut realizuje Projekty

I Regionalny Ekologiczny Jarmark na Miodnym Szlaku – Nowy Sącz, 17. październik 2021r.

Fundacja po zdrowie zaprasza do Miasteczka Galicyjskiego w Nowym Sączu na Regionalny Ekologiczny Jarmark na Miodnym Szlaku. Będzie to wspaniała okazja do zapoznania się z regionalnymi specjałami. Wydarzeniu towarzyszyć będą występy artystów, prezentacja wyrobów lokalnych twórcy i rękodzielników. Podczas jarmarku odbędą się warsztaty dotyczące właściwości leczniczych produktów pszczelich. Szczegóły wydarzenia:I Regionalny Ekologiczny Jarmark na Miodnym Szlaku (pzp.biz.pl)

Ustrzyki Dolne 40 lat temu. Lekcja z chłopskiej niezależności

W maju 2021 roku przypada 40-lecie rejestracji Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Rolników Indywidualnych “Solidarność”. Naszym celem jest przybliżenie historii niezależnego ruchu związkowego na wsi. Podróż w przeszłość rozpoczynamy 29.12.2020 roku, w 40. rocznicę rozpoczęcia strajku okupacyjnego w Ustrzykach Dolnych. 40 lat temu, 29 grudnia 1980 roku, siedem osób związanych z Federacją Robotników, Rolników i Innych Grup

Od przyrodnika do ekonomisty. Wspomnienie o Friedrichu von Hayek

Na łamach naszej strony internetowej często prezentujemy dla Państwa najpiękniejsze i najciekawsze spośród naszych zbiorów. Uważnym Czytelnikom naszych artykułów nie umknęło z pewnością uwadze, że prezentowaliśmy ostatnio piękny „Wielki atlas do zoologii, botaniki i mineralogii” wydany w Warszawie w 1887 roku. Jego autorem był Gustaw Hayek dr nauk, oficer austrowęgierskiej marynarki wojennej i podróżnik, a

Zimowa Kuchnia – syci i daje energię

Kiedy nadchodzi zima - ta prawdziwa mroźna i śnieżna - zmieniają się preferencje kulinarne domowników i zmienia się menu. Można powiedzieć, że nasz jadłospis dostosowuje się do warunków pogodowych. Serwowane dania są bardziej energetyczne i rozgrzewające, wręcz „stawiające na nogi”, tak żeby dać siłę na cały dzień. Tradycyjna zimowa kuchnia obfituje w potrawy gotowane, duszone

Słodkości na dobry początek dnia…

Znany wszystkim krem orzechowo-czekoladowy wymyślił w 1940 roku włoski cukiernik Pietro Ferrero. Początkowo produkt ten funkcjonował pod nazwą "Supercrema”, a dopiero w 1964 roku nadano mu nazwę Nutella. W polskich sklepach smakołyk ten pojawił się w 1993 roku i do dziś cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza wśród najmłodszych smakoszy. 5 lutego obchodzi swoje święto. A

Dzień Etnografii, Etnologii i Antropologii Kulturowej

„…Z zawodu jestem etnologiem…” – mówię tak już od ponad 16 lat i wypatruję reakcji na twarzy rozmówcy. Na ogół jest skonsternowany/a. Wtedy dopowiadam „etnografem” i zazwyczaj jego/jej twarz się rozjaśnia. Etnografia i etnologia, dwa słowa, zaczynające się tak samo, a jednak drugie często niewiele mówi naszym znajomym, rodzinom, a co gorsza pracodawcom. Nic w

Wokół wieży Babel. Rozważania o pochodzeniu języka

„Mieszkańcy całej ziemi mieli jedną mowę, czyli jednakowe słowa. (…) rzekli: «Chodźcie, zbudujemy sobie miasto i wieżę, której wierzchołek będzie sięgał nieba, i w ten sposób uczynimy sobie znak, abyśmy się nie rozproszyli po całej ziemi». A Pan zstąpił z nieba, by zobaczyć to miasto i wieżę, które budowali ludzie, i rzekł: «Są oni jednym

Kuchnia postna – od Środy Popielcowej do Wielkanocy

Czterdzieści dni, od Środy Popielcowej do Wielkanocy trwał najdłuższy i najważniejszy post w roku. W tym czasie restrykcje żywieniowe nakładane przez Kościół były przestrzegane we wszystkich stanach. Zgodnie z tradycją unikano wówczas mięsa i tłuszczów zwierzęcych, a niektórzy również nabiału, miodu i słodkich potraw. Post ścisły dotyczący spożywania nie tylko rodzaju, ale i ilości pokarmu obowiązywał

Konkurs plastyczny na kartkę wielkanocną – Stare Pole, zgłoszenia do 23. marca 2021r.

Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Starym Polu serdecznie zaprasza do udziału w konkursie plastycznym na kartkę wielkanocną. Konkursu skierowany jest do dzieci w wieku przedszkolnym, uczniów klas 0-III i IV -VIII szkoły podstawowej oraz uczniów szkół ponadpodstawowych  (mieszkańców gminy Stare Pole). Technika wykonania prac jest dowolna. Własnoręcznie przygotowane prace należy dostarczyć  do dnia 23

Dwie nowe wystawy w Muzeum Stylu Zakopiańskiego – Muzeum Tatrzańskie, Willa „Koliba”

Muzeum Tatrzańskie zaprasza na dwie nowe ekspozycje, prezentowane w niedawno oddanej po remoncie willi Koliba (ul. Kościeliska 18, Zakopane). Pierwsza z wystaw to okazja na poszerzenie swojej wiedzy o stylu zakopiańskim – który tym razem został zaprezentowany na tle sztuki europejskiej. Druga wystawa omawia życie i twórczość Stanisława Witkiewicza. Więcej na:  Muzeum Tatrzańskie

Rodzinne warsztaty pn. „Batikowe pisanki” – Konin, 20 oraz 28. marca 2021r.

Muzeum Okręgowe w Koninie zaprasza na wyjątkowe, świąteczne warsztaty tworzenia pisanek tradycyjną metodą batiku. W ramach zajęć będzie można stworzyć bajecznie kolorowe wielkanocne pisanki. Zdobione płynnym, gorącym woskiem pszczelim, a następnie barwione naturalnymi barwnikami spożywczymi, dają niezwykły efekt i będą nietuzinkową ozdobą świątecznego stołu. Zajęcia będą realizowane: 20 marca (sobota) oraz 28 marca (Niedziela Palmowa) , godz.

Przepisy laureatów konkursu „Zero food waste – nie marnuję żywności”. Kategoria Zapiekanki

Konkurs pn. „Zero food waste – nie marnuję żywności”, zachęcający do wdrażania idei kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem pełnowartościowej żywności, która zalega w naszych lodówkach czy spiżarniach, dobiegł końca. Dotarło do nas ponad 250 przepisów na rozmaite potrawy mięsne, jarskie, sałatki, zapiekanki oraz słone i słodkie przekąski. Niektóre niezwykle oryginalne, sporządzone na bazie surowców,

Webinar pt.: „SOŁTYSowanie w czasie pandemii” – Kraków, 23. kwiecień 2021 r.

Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich zaprasza na webinar „Sołtysowanie w czasie pandemii”. Gośćmi webinarium będą między innymi Łukasz Smółka – Wicemarszałek Województwa Małopolskiego oraz Grzegorz Przybyło – Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Sołtysów. W trakcie spotkania omówione zostaną praktyczne aspekty funkcjonowania sołectw w czasie pandemii. Wydarzenie odbędzie się 23 kwietnia, w godzinach 19.00 – 21.15. Link do wydarzenia: https://fb.me/e/4BCbX966f

XXVI Konkurs fotograficzny pn. Zabytkowa Architektura Wsi Opolskiej -Opole, 18 maja – 30 czerwca 2021 r.

Jak co roku, Muzeum Wsi Opolskiej zaprasza do wzięcia udziału w konkursie fotograficznym pn. “Zabytkowa architektura wsi opolskiej”. Tegoroczna edycja rozpocznie się 18 maja i potrwa do 30 czerwca. Tematyka konkursu obejmuje zabytkową architekturę z obszarów wiejskich Opolszczyzny; wpisują się tu zarówno obiekty drewniane, małej architektury, budowli poprzemysłowych czy przypałacowych, oraz inne elementy krajobrazu wiejskiego,

Wystawa „Pogórzanie i sąsiedzi – stroje ludowe z regionów Polski i Słowacji”– Skansen w Szymbarku, 13. stycznia – 1. sierpnia 2021 r.

Stroje ludowe pięciu grup etnograficznych: Pogórzan, Łemków, Lachów Sądeckich, Spiszaków oraz Szaryszan – można oglądać na wystawie „Pogórzanie i sąsiedzi – stroje ludowe z regionów Polski i Słowacji”, prezentowanej w skansenie w Szymbarku. Termin prezentacji wystawy został wydłużony do 1 sierpnia. Więcej na: https://muzeum.gorlice.pl

Konkurs „W kręgu ogniska domowego na Warmii i Mazurach. Osoby, przedmioty, relacje na warmińsko-mazurskiej wsi XX wieku. Opowiadania wybrane” – Olsztyn, zgłoszenia do 30. września 2021 r.

Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie ogłosił nową inicjatywę, której wynikiem będzie zbiór prac ukazujących wspomnienia o zwyczajach, tradycjach, wartościach duchowych, ale także historie i refleksje obrazujące zmiany, jakie nastąpiły w otoczeniu ludzi zwykłych i niezwykłych z obszarów wiejskich Warmii i Mazur w XX wieku. Największą wartością prac będzie zapis wspomnień związanych z przeżyciami

Eliza z Kresów – pisarka wsi i polskiego ziemiaństwa

6 czerwca minęła 180 rocznica urodzin Elizy Orzeszkowej - wielkiej polskiej pisarki. I nie ma w tym stwierdzeniu ani krzty sarkazmu tak charakterystycznego dla Gombrowicza, który na kartach "Ferdydurke" pisał, że" Słowacki wielkim poetą był". Orzeszkowa była wielką pisarką, polskich Kresów, polskiej wsi i polskiego ziemiaństwa, choć większość swojego życia (ponad 40 lat) spędziła w

Koło Gospodyń Wiejskich Sokole

Wyróżnienie w konkursie "Historia Kołem Gospodyń się toczy": Fragment eseju: Całą historię KGW Sokole przeczytasz tutaj: KGW Sokole

„Dobre, smaczne, bo lubuskie”

18 lipca w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze-Ochli odbyła się 10. edycja wydarzenia „Dobre, smaczne, bo lubuskie”. W tym roku jego współorganizatorem był Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Wydarzenie odbyło się w zabytkowej przestrzeni plenerowej Muzeum. W poszczególnych zagrodach prezentowane były potrawy związane z dziedzictwem kulturowym mieszkańców tego regionu. Uruchomiono zabytkowe piece, zaprezentowano wina regionalne,

Święto Miodu w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze-Ochli

W 22 sierpnia w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze – Ochli odbyło się coroczne Święto Miodu. W tym roku współorganizatorem wydarzenia był Narodowy Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi. Muzeum przygotowało liczne atrakcje, takie jak wypiek chleba, wirowanie miodu, wytwarzanie masła i inne, a zgromadzeni wystawcy zapewnili bardzo szeroki asortyment miodów, wypieków, rękodzieła, przetworów, świeżych owoców

pl_PLPolish