Wczytywanie
Partnerzy BibliotekaRME UTW PatronatyODOInstytut realizuje Projekty

Antoni Barański – Chów koni poprzedzony wykładem ogólnych zasad hodowli zwierząt gospodarskich

Biblioteka Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi Oddział w Puławach posiada cenny księgozbiór, który liczy około 360 tysięcy jednostek bibliotecznych, w tym 207 tysięcy wydawnictw zwartych, około 139 tysięcy wydawnictw ciągłych i 12 tysięcy zbiorów specjalnych. W zbiorach biblioteki znajdują się dwie cenne kolekcje: stare druki (828 woluminów z XVI–XVIII wieku) i polonica XIX-wieczne (około

Jak pieczywo to tylko od doświadczonych gospodyń – najlepsze przepisy na chleb i bułki

Chleb był najcenniejszym i najszlachetniejszym produktem zbożowym. Zajmował ważne miejsce w pożywieniu, obyczaju i tradycji, we wszystkich obrzędach dorocznych i rodzinnych. Symbolizował zarówno zwyczajność, jak i świętość, czyli sferę profanum i sacrum. W Polsce od najdawniejszych czasów był uważany za świętość i zasługiwał na najwyższe poszanowanie. Poniżej prezentujemy kilka przepisów na chleb i bułki pochodzących

Solidarni z Białorusią. Dziedzictwo materialne i niematerialne wpisane na listę UNESCO

Ewolucja społeczna i gospodarcza powoduje zmiany, które zagrażają dziedzictwu kulturowemu i przyrodniczemu na całym świecie. W celu zapobieżenia tej tendencji opracowano Konwencję w sprawie ochrony Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Naturalnego, która została przyjęta przez Konferencję Generalną UNESCO w 1972 roku. Na Białorusi pod szczególną opieką tej organizacji znajdują się cztery miejsca (trzy obiekty dziedzictwa kulturowego

Rekrutacja do projektu – branża rolno-hodowlana

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza rekrutację otwartą na stanowisko autora do opracowania programu realizacji praktycznej nauki zawodu oraz na stanowisko autora do opracowania zasad zapewniania jakości kształcenia praktycznego w branży rolno-hodowlanej w ramach projektu POWR.02.15.00-00-2016/20 pt. „Praktyczna nauka zawodu z uwzględnieniem staży uczniowskich w branży rolno-hodowlanej”, współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Programu

Koło Gospodyń Wiejskich Mniszki

Koło Gospodyń Wiejskich Mniszki powstało w 2008 roku. Tworzą je odważne i przedsiębiorcze kobiety, którym zależy na kultywowaniu tradycji i historii swojego regionu. Są gotowe na pokonywanie wszelkich barier. Poprzez swoje działania chcą pokazać, że nie ma rzeczy niemożliwych. Wystarczy bardzo chcieć, a sukces jest na wyciągniecie ręki. Koło Gospodyń Wiejskich Mniszki działa już 12

Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Dąbi

Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Dąbi w tym roku obchodzi swoje setne urodziny. Jego członkinie stanowią zgrany zespół, któremu leży na sercu dobro lokalnej społeczności. Koło to dla nich miejsce, gdzie mogą być sobą, rozwijać się, wspierać wzajemnie i budować liderstwo wśród kobiet! Historia społecznej aktywności mieszkańców Starej Dąbi sięga 1920 roku. Inicjatywa zrzeszenia pań w

Koło Gospodyń Wiejskich Brzozaki

Za górą, za lasami, pomiędzy brzozami…. Brzóza Królewska to miejscowość niemała, Od króla Jagiełły swą nazwę dostała. Od wielu wieków legenda wszystkim jest znana, Że pod brzozy koroną był nocleg dla pana. Król zmęczony pogonią za szybkim jeleniem, Przysiadł na trawie pod srebrzystej brzozy cieniem. Żeby to miejsce na wieki było naznaczone, Władca na białej korze wyciął swoją koronę. Od tamtej pory każdy kto

Konkurs „Zachowaj tradycje – (nie)ginące zawody, umiejętności i obyczaje. Teraz drewno” rozstrzygnięty!

Jury Konkursu „Zachowaj tradycje - (nie)ginące zawody, umiejętności i obyczaje. Teraz drewno”, organizowanego przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, dokonało oceny prac nadesłanych do II etapu Konkursu. W każdej kategorii – I „Sztuka Ludowa”, II „Rękodzieło Ludowe”, III „Rzemiosło Ludowe” – ocenianych było po 11 prac, które przeszły I etap Konkursu. Ogólnie do Konkursu

Kolejna „majówka” inna niż wszystkie. Czas ważnych Świąt i wspomnień…

Dawniej w weekend majowy mieszkańcy miast wyjeżdżali w góry, nad jezioro, czy nad morze. Przed II wojną światową jednym z miejsc zawsze chętnie odwiedzanych przez turystów było Zakopane z nieodłączną Gubałówką i Morskim Okiem. Popularne były wypady na spływ Przełomem Dunajca oraz do Trójmiasta na rejsy po Bałtyku. W Warszawie na przykład słynne były majówki

Jubileuszowe Spotkania Cymbalistów w Rzeszowie pełne emocji muzycznych i znakomitych wrażeń!

W dniach 4-5 grudnia 2021 roku w Rzeszowie odbyła się jubileuszowa edycja 40. Spotkań Cymbalistów. Mimo obostrzeń związanych z pandemią Wojewódzkiemu Domowi Kultury w Rzeszowie udało się zorganizować wspaniałą imprezę, na której zaprezentowało się 24 solistów cymbalistów oraz 14 kapel z cymbalistami. Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi był współorganizatorem tego wydarzenia. Rzeszowskie „Spotkania Cymbalistów” to konkurs

Twórcy ludowi u Górali Babiogórskich! Emisja siódmego odcinka cyklu już za nami!

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi zaprasza Państwa do obejrzenia serii siedmiu filmów dokumentalnych pod wspólnym tytułem „Kultura na Ludowo #wspieram”. Celem tej produkcji jest przybliżenie szerokiemu gronu odbiorców pięknych, wartościowych i często już zanikających aspektów dziedzictwa kultury i sztuki ludowej. Patronat honorowy nad przedsięwzięciem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pomysł na filmy, które opowiadają

Solidarni z Białorusią. Kuchnia narodowa

Kuchnia narodowa Białorusinów ma wielowiekową, bardzo bogatą i ciekawą historię. Widać w niej wpływ innych krajów słowiańskich, jak Rosja, Ukraina, Litwa, Łotwa i Polska. Jest prosta i bardzo pożywna. Opiera się przede wszystkim na produktach lokalnych. Oferuje duży wybór potraw ziemniaczanych oraz mącznych. Tradycyjnie jej podstawę stanowiły ziemniaki, żytni chleb, kapusta i wieprzowina. W powszechnym

Kto ma pszczoły ma świat wesoły…

Pszczoły od zawsze były ważną częścią ekosystemu, a także wskaźnikiem jakości środowiska. Zapylanie roślin przez te owady to jedyny sposób na zachowanie ich bioróżnorodności. Praca pszczół odgrywa też kluczową rolę w produkcji żywności, dlatego tak ważne jest budowanie świadomości społecznej na temat ich ochrony oraz znaczenia w przyrodzie. Dawniej miód i wosk pszczeli były jednymi z

20. Zapusty Radziwiłowskie. Radziłów. 25 lutego 2020

Organizator: Gmina Radziłów Tradycja hucznego świętowania ostatniego dnia karnawału ma kilka wieków. Zapust, jak podają źródła etnograficzne, to kulminacyjny punkt karnawału - jest to czas przebierańców i swawoli, radosnej zabawy równającej wszystkich bez względu na majętności, urodzenie czy stanowisko. Zwyczaj obchodzenia Radziłowskich Zapustów odżył w 2001 roku po kilkunastoletniej przerwie. Znów na radziłowskim „rynku” pojawi się

„Pierwszy kwietnia – bajów pletnia”

1 kwietnia – prima aprilis – dzień żartów i psot był znany już w średniowieczu. Poświęcano go na opowiadanie zmyślonych historii, robienie przeróżnych dowcipów i naigrawanie się z naiwnych bądź nieostrożnych ludzi. Dzień ten uważano za niepoważny i starano się nie podejmować wówczas żadnych istotnych przedsięwzięć. Prima aprilis prawdopodobnie nawiązuje do dawnych starorzymskich praktyk. Niektórzy uważają,

Akcja „Szczepimy się! Rolniku, zarejestruj się także Ty!”

Więcej informacji pod linkiem: Szczepimy się! Rolniku, zarejestruj się także Ty - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Portal Gov.pl (www.gov.pl) ... A dawniej... Krzyże morowe Ludzkość od wielu stuleci zmagała się z pustoszącymi nasze populacje epidemiami rozmaitych chorób. Od starożytności kolejne generacje naszych przodków stawały do nierównej walki z mikrobami, tak jak my współcześnie zmagamy się z

Laureaci konkursu w kategorii „Kiszonki z warzyw i owoców ”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Zakwas z buraków Zgłaszający praktykę kulinarną: Koło Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach, pow. konecki gm. Końskie KATEGORIA KONKURSU „POLSKA WIEŚ SMAKUJE”: KISZONKI Z WARZYW I OWOCÓW Miejsce 1. Koło Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach powstało w 2019 roku i obecnie liczy 38 członków. W latach 2019-2020 Panie z Koła

Strażnicy dziedzictwa i dobytku – Międzynarodowy Dzień Strażaka

Ogień od zawsze odrywał olbrzymią rolę w wielu kulturach. Kojarzył się pozytywnie bo dawał ciepło, przez co był niezbędny do życia. Z drugiej strony jednak był niebezpiecznym żywiołem, chaosem nie do opanowania. Walczący z ogniem strażacy podobnie jak on sam, są niezbędni w każdej społeczności. Walczą z ogniem, ale też z innymi żywiołami. Są strażnikami

Konkurs ilustratorski „Bajać na ludowo” – ogłaszamy wyniki pierwszego etapu!

Niezmiernie miło jest nam poinformować, że w II edycji Konkursu ilustratorskiego „Bajać na ludowo” zostaliśmy niemal zasypani pracami z całej Polski. Napłynęło blisko pięćset zgłoszeń, z których prawie czterysta spełniło wymagania regulaminowe i zostało przedstawionych Komisji konkursowej do oceny. Jury, w składzie: Jolanta Richter-Magnuszewska – ilustratorka, Justyna Bednarek – autorka bajek dla dzieci, Lidia

Tradycje kulinarne polskiej wsi – relacja z Konferencji w NIKiDW

25 listopada w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi miała miejsce konferencja „Tradycje Kulinarne Polskiej Wsi”, zrealizowana przez NIKiDW we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego na zlecenie Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, w ramach projektu „Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych” finansowanego z Planu operacyjnego KSOW

pl_PLPolish