Wczytywanie
Partnerzy BibliotekaRME UTW PatronatyODOInstytut realizuje Projekty

Przedsmak świąt w Instytucie

9 grudnia w gmachu Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi można było poczuć prawdziwą świąteczną atmosferę. Na zorganizowanym przez nas Jarmarku Bożonarodzeniowym nie zabrakło pysznych potraw wigilijnych, wspólnego śpiewania kolęd i przepięknych ozdób choinkowych. Święta Bożego Narodzenia to dla większości z nas czas niezwykły, wypełniony tradycją i rodzinnym ciepłem. Taka właśnie atmosfera panowała podczas zorganizowanego przez

Przedstawienie kolędnicze online pt.: „Lubelska Szopka Betlejska” – 30. grudzień 2020 r. g. 19:00

Krzysztof Butryn zaprasza na premierę przedstawiania kolędniczego "Lubelska Szopka Betlejska" na podstawie XIX wiecznych zapisów, która odbędzie się 30 grudnia na kanale YouTube Fundacji Stara Droga Jedną z najstarszych form kolędowania w Polsce jest „prezentowanie” szopki. Zwyczaj ten przywędrował do naszego kraju z Włoch najprawdopodobniej na przełomie XIV i XV wieku. Rok 2020 jest wyjątkowy dla wszystkich… także dla

Przedświąteczna kuchnia!

Kuchnia przed świętami to miejsce niezwykłe, gdzie przeplatają się zapachy i gdzie postny głód miesza się z łakomstwem. Każdy z Państwa wie, że przygotowanie wieczerzy wigilijnej to dużo pracy. Dlatego tak ważna jest organizacja i planowanie. Najważniejsze to przemyśleć co znajdzie się na stole i należy wziąć pod uwagę nie tylko potrawy, ale również i

Przedświąteczny plan działania – Przedstawiciel Instytutu w Radiu Warszawa

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi we współpracy z Radiem Warszawa pomaga w przygotowaniu się do Świąt Bożego Narodzenia. Pani Izabela Wolniak - Pełnomocnik ds. Kultury w Instytucie, była gościem redaktor Anny Musiałowicz w audycji "Rozmowa dnia". Panie rozmawiały o świątecznym planie działania - najważniejszych zakupach i przepisach na wigilijne dania. O tym, że aby

Przegląd Gminnych Zespołów Regionalnych – Bukowina Tatrzańska, 29-30. maja 2021 r.

Bukowiańskie Centrum Kultury zaprasza na 35. Przegląd Gminnych Zespołów Regionalnych „Małe Bajania” oraz na 5. Gminny Konkurs Tańca Góralskiego i Zbójnickiego. Wydarzenie odbędzie się w Domu Ludowym w Bukowinie Tatrzańskiej w dniach 29-30 maja 2021 r. Będzie również transmitowane on-line na YouTube Bukowiańskiego Centrum Kultury. Szczegółowy program na: https://domludowy.pl/

Przegląd Teatrów Wiejskich i Obrzędowych Województwa Podlaskiego. Łomża, 22 lutego 2020

Organizator: Regionalny Ośrodek Kultury w Łomży Celem przeglądu jest integracja różnych grup kulturowych i wiekowych, propagowanie różnorodności form teatrów ludowych oraz prezentacja wielokulturowości województwa podlaskiego. Laureaci będą mieli możliwość reprezentowania województwa podlaskiego na imprezach ogólnopolskich o podobnym charakterze. Więcej informacji można znaleźć na stronie: rok.4lomza.pl

Przegląd Tradycyjnego Śpiewu Lachów Sądeckich pod Patronatem Honorowym Instytutu

Zespół Regionalny Mystkowianie oraz Gminny Ośrodek Kultury w Kamionce Wielkiej serdecznie zapraszają do udziału w I Przeglądzie Tradycyjnego Śpiewu Lachów Sądeckich „Ciotcyne Śpiywonie” im. Władysławy Janus , który odbędzie się 19 lutego w Mystkowie. Przegląd ma na celu m.in.: ochronę, dbałość o ciągłość tradycji i popularyzację bogactwa kultury muzycznej Lachów Sądeckich, budowanie wielopokoleniowych i regionalnych więzi

Przekąski z gąski w Toruniu! Trzecia odsłona już za nami!

Pasztet z gęsi, okrasa, kiełbasa, kaszanka i pierogi z gęsiny … to tylko niektóre przysmaki, które zachwyciły klientów Centrum Handlowego Bielawy w Toruniu Panie z Koła Gospodyń Wiejskich "Sośno". To wszystko w ramach akcji Tradycyjna Gęsina Wiejska, której inicjatorem jest Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. W sobotę 30-go stycznia w godz. 10.00-18:00 w ramach akcji

Przekąski z gąski w Toruniu! W ramach inicjatywy „Tradycyjna Gęsina Wiejska” Koła Gospodyń Wiejskich sprzedają swoje produkty z gęsiny!

Pasztet i kaszanka z gęsi, półgęski i pierogi z gęsiny… to tylko niektóre przysmaki, którymi oczarowały klientów Centrum Handlowego Bielawy w Toruniu Panie z Kół Gospodyń Wiejskich. To wszystko w ramach akcji Tradycyjna Gęsina Wiejska, której inicjatorem jest Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. W sobotę 5-go grudnia w godz. 10.00-19:00 w ramach akcji Tradycyjna Gęsina

Przekaz międzypokoleniowy na Europejskich Dniach Dziedzictwa w Instytucie

Europejskie Dni Dziedzictwa to cykliczny projekt kulturalny, społeczny i edukacyjny o wyjątkowej skali i zasięgu. Każdego roku, we wrześniu, wszyscy zainteresowani mogą bezpłatnie zwiedzić najciekawsze zabytki w swojej okolicy oraz skorzystać z szerokiego wachlarza wydarzeń kulturalnych i edukacyjnych. Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi od początku swojego istnienia aktywnie wspiera tę inicjatywę, oferując warszawiakom szereg

Przekazując tradycje w sztafecie pokoleń – rozmowa z twórczynią ludową Agnieszką Radomską

W zgłoszeniu do naszej akcji „Aktywiści wiejscy” o naszej nowej bohaterce napisano tak: „pięknie haftuje, potrafi wykonać frywolitkę, koronkę. Pod jej zgrabnymi, sprytnymi paluszkami zakwitają kwiaty z bibuły, ludowe wycinanki cieszą oko. Prowadzi warsztaty z dziećmi i zaprasza je do świata sztuki ludowej, a dla wiejskiej społeczności jest niczym łącznik pomiędzy pokoleniem, które odeszło, a

Przepisy laureatów konkursu „Zero food waste – nie marnuję żywności”. Kategoria Zapiekanki

Konkurs pn. „Zero food waste – nie marnuję żywności”, zachęcający do wdrażania idei kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem pełnowartościowej żywności, która zalega w naszych lodówkach czy spiżarniach, dobiegł końca. Dotarło do nas ponad 250 przepisów na rozmaite potrawy mięsne, jarskie, sałatki, zapiekanki oraz słone i słodkie przekąski. Niektóre niezwykle oryginalne, sporządzone na bazie surowców,

Przepisy na tradycyjne pączki polecane przez XIX-wieczne gospodynie

Historia pączków sięga starożytności, kiedy to Rzymianie raczyli się nimi głównie podczas obchodów zimowo-wiosennego przesilenia. Różniły się one jednak od tych dzisiejszych. Wyrabiano je bowiem z ciasta chlebowego, dodając jako nadzienie boczek lub słoninę. W Polsce pączki były znane już w XII wieku. Nazywano je wówczas pampuchami lub kreplami i przygotowywano na „sposób rzymski”. Ze

Przepowiadanie przyszłości przy pomocy jedzenia

W przeszłości ludność wiejska wierzyła, że przyszłość można poznać za pośrednictwem wróżb. Do ich realizacji były wykorzystywane różne przedmioty, w tym produkty spożywcze i potrawy. Dobrymi terminami na prowadzenie tego typu przepowiedni były: Wielkanoc, noc sobótkowa, wigilia św. Andrzeja, Zielone Świątki oraz okres Bożego Narodzenia i Nowy Rok. Dawniej, na wsi dużą rolę przywiązywano do

Przygotowania do świąt trwają w najlepsze – warsztaty w Zarzeczu

Przygotowania do świąt trwają w najlepsze   Do Niedzieli Palmowej zostało dosłownie kilka dni, dlatego przypominamy, że macie jeszcze szanse wziąć udział w #warsztatach   W Zarzeczu koło Żywca, jeszcze tylko 31. marca o g. 11.00 będzie można sporządzić przepiękną #palmę.   Serdecznie zapraszamy   Więcej informacji: bielsko-biala@nikidw.edu.pl   [gallery type="square" ids="32523,32522,32521,32520,32519,32518,32517,32516"]     Fot. M. Goliszewski

Przygotowania do Święta Zmarłych: przystrajanie grobów wieczną zielenią i kwiatami

Obecnie na kilka dni przed Świętem Zmarłych i Zaduszkami ludzie porządkują groby, zdobią je kwiatami i zielonymi gałęziami. Należy pamiętać, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu wiejskie cmentarze nie były wypełnione pokaźnymi pomnikami, pięknymi rzeźbami i szarością marmuru. Dla większości społeczeństwa miejscem wiecznego pochówku stawał się wzgórek usypany z ziemi, z prostym drewnianym krzyżem oraz kilkoma

Przygotujmy się na Święta Bożego Narodzenia

Adwent to czas oczekiwania, planowania i przygotowań do nadchodących Świąt Bożego Narodzenia. Ten przedświąteczny okres jest szczególny, skłaniający do przemyśleń, podsumowań i otwarcia się na innych ludzi, tych bliskim naszym sercom jak i obcych. W ferworze codziennych zajęć wielu z nas z pewnością nie znalazło jeszcze czasu na przemyślenia jak przygotować nasz dom, mieszkanie na

Przysłowia ludowe mądrością narodu

Przysłowia polskie wywodzą się z tradycji ludowej, są świadectwem obyczajów oraz wiedzy ludu, często związane z konkretnymi mądrością narodu i ważnym źródłem do badań nad historią kultury, dlatego też każdy z nas powinien je znać. Przysłowia towarzyszyły ludziom od najdawniejszych czasów w niemal wszystkich językach świata. Najstarsze przysłowia pochodzą ze starożytnej Grecji. Nazywano je tam paroimią.

Przysmak i waluta w jednym – Dzień Czekolady

Chociaż jej historia jest bardzo długa, w Polsce pojawiła się dopiero w XVIII w. Nie ma jej w tradycyjnych polskich przepisach, a mimo to wielu Polaków je ją prawie codziennie – rocznie każdy z nas zjada ponad 6 kg czekolady. Słabość mają do niej wszyscy bez względu na wiek, płeć czy wyznanie. 12 kwietnia obchodzimy

Purim – Święto Losów

Purim to najbardziej radosne judaistyczne święto zwane czasem żydowskim karnawałem lub Świętem Losów. Obchodzone jest od II wieku prze naszą erą, na pamiątkę ocalenia Żydów od zagłady w Persji. W synagogach i gminach żydowskich odbywa się wiele imprez kulturalnych i zabaw. Przypada ono na 14 dzień miesiąca księżycowego adar. Nazwa Purim pochodzi od słowa los

pl_PLPolish