Wczytywanie
Partnerzy BibliotekaRME UTW PatronatyODOInstytut realizuje Projekty

Spoty Jagnięcina – zapowiedź cyklu filmików

Gaździny z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku przedstawią w 3-5 minutowych filmikach różne sposoby przyrządzania podhalańskiego specjału. -Przepisy oraz metody przyrządzania połączone są z barwnymi opowieściami o regionie, tradycjach i obyczajach. -Gaździny pokażą różne sposoby przyrządzania jagnięciny - od tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, po najbardziej futurystyczne i niekonwencjonalne. Tak, jak Koło z Kościelska charakteryzuje duża różnorodność

Zaproszenie dla szkół do udziału w pilotażu – branża rolno-hodowlana

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi zaprasza szkoły kształcące w zawodach branży rolno-hodowlanej do udziału w pilotażu modelowych programów realizacji praktycznej nauki zawodu. Prosimy o składanie deklaracji współpracy z NIKiDW w ramach projektu POWER "Praktyczna nauka zawodu z uwzględnieniem staży uczniowskich w branży rolno-hodowlanej" do dnia 28 lutego 2021 r. Załączniki do pobrania: Zaproszenie do udziału w

NIKiDW i KGW Kościelisko zapraszają do obejrzenia cyklu filmików: Jagnięcina podhalańska w dwunastu odsłonach

Jagnięcina Podhalańska w 12 odsłonach to Projekt realizowany w ramach Inicjatywy Jagnięcina Podhalańska, którą Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi rozpoczął w 2020 roku w porozumieniu z Gminą Kościelisko. Projekt ma na celu promocję mięsa jagnięcego jako produktu regionalnego z oznaczeniem geograficznym. Cykl jest przypomnieniem specjałów kuchni góralskiej, ale to również pokazanie możliwości wykorzystania mięsa jagnięcego w

Wystawa „Polska. Siła obrazu ” – Warszawa, do 21. lutego 2021 r.

Muzeum Narodowe w Warszawie zaprasza na wystawę malarstwa polskiego XIX wieku, prezentująca dzieła najwybitniejszych polskich artystów, m.in. Stanisława Wyspiańskiego, Aleksandra i Maksymiliana Gierymskich, Jana Matejki, Leona Wyczółkowskiego, Józefa Mehoffera, Olgi Boznańskiej, Józefa Brandta, Józefa Chełmońskiego, Ferdynanda Ruszczyca, Konrada Krzyżanowskiego, Jacka Malczewskiego, Wojciecha Weissa, Jana Stanisławskiego, Juliusza i Wojciecha Kossaków, Witolda Wojtkiewicza, Władysława Ślewińskiego, Artura Grottgera,

49. „Góralski Karnawał” – edycja on-line, Bukowina Tatrzańska, 11-14.02.2021

Bukowiańskie Centrum Kultury zaprasza do udziału w Góralskim Karnawale w edycji on-line. Do udziału zaproszone są grupy kolędnicze z całej Polski, reprezentujące autentyczne formy kolędowania na polskiej wsi. Druga część konkursu, to „popis par tanecznych” (od 16. Roku życia, w 3. Kategoriach wiekowych), również z terenu całej Polski. Ostatni konkurs, to „konkurs tańca zbójnickiego”, prezentowany

Zaproszenie dla szkół do udziału w pilotażu – branża spożywcza

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi zaprasza szkoły kształcące w zawodach branży spożywczej do udziału w pilotażu modelowych programów realizacji praktycznej nauki zawodu. Prosimy o składanie deklaracji współpracy z NIKiDW w ramach projektu POWER "Praktyczna nauka zawodu z uwzględnieniem staży uczniowskich w branży spożywczej" do dnia 28 lutego 2021 r. Załączniki do pobrania: Zaproszenie do udziału w

Słodkości na dobry początek dnia…

Znany wszystkim krem orzechowo-czekoladowy wymyślił w 1940 roku włoski cukiernik Pietro Ferrero. Początkowo produkt ten funkcjonował pod nazwą "Supercrema”, a dopiero w 1964 roku nadano mu nazwę Nutella. W polskich sklepach smakołyk ten pojawił się w 1993 roku i do dziś cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza wśród najmłodszych smakoszy. 5 lutego obchodzi swoje święto. A

Miasto duchów – opowieść ku przestrodze

Wydawnictwo Czarne od wielu lat słynie ze znakomitego reportażu. Książka „Miasto biesów. Czekając na powrót cara” prezentuje niezbyt znane w naszym kraju grupy rosyjskiego społeczeństwa. Autor Albert Jawłowski zaprasza czytelnika w wielką podróż w nieznane zakamarki rosyjskiej duszy. Kanwą całej opowieść jest podróż autora do Jekaterynburga na Uralu, gdzie doszło do mordu na carskiej rodzinie.

Felieton: Język, kuchnia i muzyka ludowa

Mieszkam od prawie czterech dekad w Polsce. Uciekając od bałaganu panującego na Uniwersytecie w Dakarze, na początku lat 80, przyjechałem na studia weterynaryjne do Polski. Co wiedziałem o kraju Mieszka I? Niewiele. Tamten okres był w pewnym sensie „czasem” Polski na świecie. Pokazywano często obrazy z Polski w senegalskiej telewizji na tle strajków Solidarności i Lecha

Bogactwo kultury ludowej – Przedstawiciel Instytutu w RCKL

Aby odpowiedzieć na pytanie, jak wiele jest różnorodności na polskiej wsi, Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w nowym projekcie chce pokazać wielość tradycji, obyczajów, gwar i języków, nurtów w muzyce i odmienności strojów. O tym przedsięwzięciu na antenie Radiowego Centrum Kultury Ludowej PR opowiadała Magdalena Trzaska - przedstawiciel NIKiDW. - Zależy nam na pokazaniu tej

Pilotaż modelowych programów – branża rolno-hodowlana

Przedmiotem pilotażu jest zewnętrzne wspieranie szkół we wdrażaniu rozwiązań organizacyjnych w zakresie realizacji praktycznej nauki zawodu w zakresie staży uczniowskich w zawodach branży rolno-hodowlanej poprzez dostarczenie modelowych programów realizacji praktycznej nauki zawodu wraz z narzędziami weryfikacji zasad zapewniania jakości kształcenia praktycznego, a także powołanie opiekunów (po 2 osoby do zawodu) wspierających szkoły w okresie pilotażu. Przedmiot

Pilotaż programów modelowych – branża spożywcza

Pilotaż opracowanego modelowego programu realizacji praktycznej nauki zawodu w zakresie stażu uczniowskiego w każdym z wybranych zawodów pozwoli na sprawdzenie, czy wszystkie elementy opracowanego modelu będą mogły zostać zastosowanie w praktyce szkolnej, a tym samym, czy są możliwe do zarekomendowania na poziomie rozwiązań systemowych. Opracowanie ostatecznej wersji modelu programu będzie uwzględniało wnioski z pilotażu. W przypadku

Mięso w polskiej tradycji kulinarnej

Ważne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej zajmuje mięso, które dawniej uchodziło za produkt wyjątkowy, świadectwo zamożności i wielki przysmak. Nawet bogaci ludzie często musieli się bez niego obywać m.in. ze względu na katolickie posty. Nasze wędliny, kiełbasy, mięsa wędzone do dziś uchodzą za produkty wysokiej jakości i są cenione na całym świecie. Z okazji przypadającego

Śladami polskich Tatarów

Tatarzy są obecni w Polsce od ponad sześciu wieków. Niegdyś grupa ta miała znaczący wpływ na życie społeczne, gospodarcze i militarne naszego kraju. Obecnie poza miejscami największych skupisk tatarskich mało kto pamięta o ich istnieniu. Tatarzy pojawili się po raz pierwszy na ziemiach ówczesnej Litwy oraz Polski około 600 lat temu, podczas rządów Wielkiego Księcia Witolda.

Pogoda na Świętego Błażeja, dobra wiosny nadzieja

Powściągliwy i skromny, kochający samotność i modlitwę, młodość spędził z dala od światowych przyjemności, uchroniony przed wieloma niebezpieczeństwami. Takie, według legendy, miał przymioty święty Błażej, jeden z Czternastu Świętych Wspomożycieli, tzw. Przyczyńców, wśród których są święci z tragicznymi żywotami, jednocześnie posiadający konkretne atrybuty związane z ich określonymi zadaniami i funkcjami. Kult Świętego Błażeja I tak świętemu

Szewstwo – jedno z najpopularniejszych rzemiosł świata

Mówiono o nich, że sami chadzają bez butów i zarzucano, że łatwo wpadają w furię. Mimo, że produkowali wyroby niezwykle przydatne w codziennym życiu, nie cieszyli się specjalnym prestiżem. Szewców – bo o nich mowa – jest coraz mniej, a zawód, w którym pracują jest zawodem powoli ginącym. I dziś, to nie rzemieślnicy, a klienci

pl_PLPolish