Nowe produkty tradycyjne
Mąka żytnia z rynku, pierniki drobne kamyczki, pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami, pełnoziarniste mąki z Zabłocia, ślimaki nadziewane – to produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w styczniu 2020 roku.
Na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisywane są wyroby, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Tworzą element dziedzictwa kulturowego danego regionu, w którym są wytwarzane. W styczniu 2020 roku na listę zostały wpisane kolejne produkty.
Mąka żytnia z rynku została wpisana na listę produktów tradycyjnych w województwie warmińsko-mazurskim w kategorii Warzywa i owoce. Jej produkcja odbywa się kilkusetletnim młynie, który do dnia dzisiejszego, dla zachowania tradycji, jest częściowo napędzany siłą płynącej wody. Mąka żytnia produkowana dla rolników i piekarń w Rynku, nazywana była potocznie „żytnią z Rynku”. Mieszkańcy regionu wykorzystują ją do wytwarzania chleba żytniego na zakwasie, czy szarych klusek do rosołu lub czerniny.
Pierniki drobne kamyczki zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w województwie kujawsko-pomorskim w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze. Kultywując tradycję kulinarną swoich przodków każdego roku z okazji Świąt Bożego Narodzenia oraz w okresie karnawału, mieszkańcy Bytkowic spotykają się by wspólnie wytwarzać ten słodki przysmak. Wszystkie produkty niezbędne do wypieku pochodzą z własnych gospodarstw i przydomowych pasiek. Tradycyjne pierniczki są niewielkiego rozmiaru twarde po wypieczeniu. Potoczną nazwę „kamyczki”, nadali im mieszkańcy Bytkowic, którzy traktują je jako swoją słodką, lokalną specjalność.
Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami – zostały wpisane na listę produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie kujawsko-pomorskim. Przepis na pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami, przybył do Bytkowic wraz z Kresowiakami, którzy osiedlili się w tym regionie tuż po II wojnie światowej. Są odmianą popularnych na Ukrainie „wareników”, których farsz najczęściej sporządzano z połączenia ugotowanych i utłuczonych ziemniaków z serem białym, kaszą lub suszonymi bądź świeżymi grzybami leśnymi, albo świeżą bądź ukiszoną kapustą. Są przygotowywane przez lokalne gospodynie najczęściej z okazji Świąt Bożego Narodzenia.
Pełnoziarniste mąki z Zabłocia zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w województwie lubelskim w kategorii Warzywa i owoce. Do ich produkcji używano zbóż takich jak: żyto, orkisz, płaskurka oraz samopsza. We wsi Zabłocie do dziś kultywowana jest tradycja wyrobu mąki z własnego ziarna. W procesie przetwarzania, mielone są całe ziarna czyli skórki, jądra i kiełka. W trakcie mielenia ziaren, nie oddziela się bielma od zarodka i skórki, dlatego pełnoziarnista mąka zawiera dużą ilość otrąb a jej barwa jest ciemniejsza.
Każdego roku Lista Produktów Tradycyjny wzbogaca się o nowe pozycje. Obecnie znajduje się na niej 1947 produktów z całej Polski.
Ślimaki nadziewane zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w województwie warmińsko-mazurskim w kategorii Gotowe dania i potrawy. Nadziewane ślimaki są jednym z tradycyjnych przysmaków tego regionu. Liczne informacje dotyczące sporządzania potraw z wykorzystaniem tych mięczaków można odnaleźć w wielu starych książkach kucharskich. Ich smakiem zachwycali się dworscy biskupi warmińscy. W XVII wieku biskup warmiński – Jan Stanisław Zbąski założył własną hodowlę ślimaków. Do dnia dzisiejszego w regionie Warmii i Mazur, według tradycyjnej receptury przygotowywane są nadziewane ślimaki. Ich smak można poznać przy okazji różnych imprez plenerowych czy degustacyjnych np. podczas „Dnia ślimaka”, który organizowany jest we wsi Krasin koło Pasłęka.