Konkurs „Tradycyjna Gęsina Wiejska” rozstrzygnięty!
Konkurs „Tradycyjna Gęsina Wiejska”, którego celem jest promowanie
przyzagrodowego chowu i przetwórstwa gęsi wśród Kół Gospodyń Wiejskich został rozstrzygnięty! Jury przyznało cztery nagrody!
Laureatami konkursu „Tradycyjna Gęsina Wiejska” zostały cztery Koła Gospodyń Wiejskich:
1. KGW Sośno
2. KGW Szeroka Struga
3. KGW Rybki z Drzewian
4. KGW Wójcin
Nagrodą w konkursie jest ufundowanie gęsi w liczbie zadeklarowanej w zgłoszeniu konkursowym.
W ocenie konkursowej pod uwagę brane były: liczba gospodarstw, które są zainteresowane przyzagrodowym chowem gęsi; liczba wstawianych gęsi; warunki chowu zapewniane gęsiom; przetwórstwo gęsiny na miejscu; rodzaje wytwarzanych produktów gęsich.
Koło Gospodyń Wiejskich SOŚNO powstało w 1946 r. Do koła należą 52 członkinie z 3 sołectw; Sośno, Zielonka i Wielowiczek. Przez ten okres zmieniało się wiele, ale chów gęsi towarzyszył Kołu od początku. Jednego roku było gęsi więcej wśród tamtejszych gospodyń, innego mniej. Swoje produkty Koło prezentuje na terenie gminy Sośno od 2 lat. Podczas Dnia Adwentowego prezentowane są pierogi z gęsiny, z kapustą i grzybami, półgęsek, okrasa i smalec. Jednym z głównych celów KGW Sośno jest przekazanie następcom tradycji swoich Babć i Mam w kultywowaniu przepisów i ich szerzenie wśród lokalnej społeczności. Panie są twórcze, kreatywne i chętne do działania. W 2020 roku zarejestrowały swoje Koło w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Według deklaracji złożonych w zgłoszeniu konkursowym pisklęta będą odchowywane w pomieszczeniach jasnych i wentylowanych, w temperaturze od 25-31 stopni C, karmione paszami gospodarskimi, zieloną pokrzywą. Po 2 tygodniach gęsi będą miały swobodny dostęp do pastwiska. Planowany sposób zbywania gęsi to świeża gęsina w większej części przerobiona na produkty np. półgęsek, okrasa, smalec, czarnina, pierogi z gęsiną, łapki gęsie lub żołądki owijane flaczkami gęsimi w czarninie. Propozycje potraw z gęsiny lub produktów gęsich, to: paszteciki z mięsem gęsim (farsz), szyjki nadziewane różnym farszem, kaszanka z krwi gęsiej, gulasz z żołądków, żołądki w cebuli, smażona wątróbka na smalcu gęsim z cebulką i jabłkiem, pierzyny, poduszki i kołdry.
KGW „Szeroka Struga” w Łapach Pluśniakach działa od 2019 roku. Jest Kołem pełnym energii i chęci do działania, które kontynuuje działalność podjętą przez poprzednie pokolenie tamtejszych kobiet w latach osiemdziesiątych XX wieku. Ideą Koła jest objęcie swoimi działaniami wszystkich mieszkańców. Do ich głównych celów należy: prowadzenie działalności na rzecz odnowy wizerunku i rozwoju wsi oraz wspieranie działań na rzecz porządku i bezpieczeństwa w okolicy, ułatwienie oraz unowocześnienie życia na wsi. Są grupą osób starających się brać czynny udział w życiu wsi, zimą organizują kuligi, a latem ogniska, spotkania modlitewne majowe i czerwcowe, pikniki oraz okolicznościowe festyny. KGW uczestniczy w regionalnych dożynkach, prezentując swoje wyroby kulinarne i rękodzielnicze, jak i przyśpiewki ludowe. Priorytetem jest jednak aktywne działanie, które pozwala realizować się członkiniom Koła.
W zgłoszeniu konkursowym Koło zapewniło, że gęsi będą miały swobodę poruszania się po całym podwórku porośniętym trawą; karmiki będą znajdowały się w pobliżu domu. Gęsi będą miały dostęp do świeżej trawy, wody, i ekologicznej paszy. Planowany sposób sprzedaży, to zbywanie żywych gęsi, świeżej gęsiny lub gotowych produktów. Proponowane potrawy z gęsiny lub produktów gęsich, przygotowane przez wnioskodawcę: smalec gęsi, gęś faszerowana, gęś pieczona, gulasz z gęsi.
KGW Rybki z Drzewian powstało w październiku 2019 roku z inicjatywy kilku kobiet, które miały dość siedzenia w domu. W krótkim czasie Koło zorganizowało duże imprezy, m.in. 15-lecie Drzewianianek, Andrzejkową Biesiadę Pokoleń, a także Kolędowanie po domach w okolicy. KGW brało udział w Gminnym Jarmarku Bożonarodzeniowym, powiatowym Forum Sołtysów, gdzie zaprezentowało swoje wyroby kulinarne oraz rękodzieło. Dzięki tym imprezom Koło zaczęło być kojarzone w gminie i okolicach, a także zdobyło środki pieniężne na dalsze działania. Panie są też wolontariuszkami, dbają o swoją miejscowość poprzez sadzenie roślin. Ich specjałem kulinarnym stały się pierogi z różnym nadzieniem i wędzoną rybką. Ze względu na różnorodność tamtejszej kultury polsko-ukraińskiej, Koło stara się łączyć wspólne tradycje i smaki. Koło liczy 22 członków w wieku od 16 do 88 lat, przez co może dzielić się doświadczeniami i dalej je zdobywać.
KGW zapewnia, że chów gęsi będzie wolnowybiegowy z zapewnionym wybiegiem pastwiskowym, karmienie odbywać się będzie paszą treściwą, owsem, kukurydzą i zielonką, zapewnione będą poidła i karmidła. Planowany sposób zbywania gęsi, to sprzedaż na jarmarkach oraz lokalnej społeczności. Propozycje potraw z gęsiny lub produktów gęsich, przygotowane przez wnioskodawcę, to; pierogi z gęsiny i kaszy oraz warzyw, szyje gęsie faszerowane podrobami, rosół z gęsi, gęś pieczona z owocami i kaszą.
KGW Wójcin w 2017 roku zostało zarejestrowane w ARiMR. Do Koła należy 11 członkiń. Koło obejmuje swoim programem działalność wychowawczą, historyczną, kulturalną oraz regionalne kulinaria. Specjalizuje się w wyrobach cukierniczych. Prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci pod hasłem „Smacznie, zdrowo, kolorowo”. Wśród licznych wyróżnień na uwagę zasługuje udział w pokazie kulinarnym (w TV Bydgoszcz ) pn. „Region pełen lata”, gdzie Koło zaprezentowało takie potrawy jak: żurek, krokiety ze szpinakiem i tort wiśniowy. Koło jest laureatem trzeciej nagrody w V-tych Koronowskich Impresjach Kulturalno-Kulinarnych za roladę drobiową z modrą kapustą i pęczakiem. KGW Wójcin przybliża walory turystyczne swojego regionu. Zapoznaje dzieci i młodzież z legendami swojej okolicy. Dawniej na wsiach chowano powszechnie gęsi. Ze względu na walory dietetyczne gęsiny, Koło chce gęś wprowadzić do swoich jadłospisów. W tym roku po raz pierwszy 3 gospodarstwa zdecydowały się na chów gęsi metodą przyzagrodową. Planowany sposób zbywania gęsi to potrzeby własne, a propozycje potraw z gęsiny lub produktów gęsich, przygotowane przez wnioskodawcę to: czarnina, smalec, tatar, klopsy, pieczona gęś z szarą renetą lub z pęczakiem, półgęski, pasztet.
Wszystkim laureatkom serdecznie gratulujemy!
Fot. wyróżniająca – domena publiczna https://pixabay.com/pl/photos/g%c4%99si-picie-%c5%9bledzi%c4%87-ku%c5%9btyka%c4%87-ptaki-4235419/