Pyszności z Podhala
Mięso jagnięce i baranie zawsze było ważnym elementem góralskiej kuchni regionalnej.
Panie Kazimiera Bzdyk- prezes Koła Gospodyń Wiejskich Witów i pani Małgorzata Lasak prezentują przepisy na dania z jagnięciny. Przygotowały w swoich domach potrawy z jagnięciną, opisały i zwizualizowały. Zdjęcia smakowitych dań zachęcają do spróbowania smaków góralskiej kuchni, smacznej, sytej, prostej i opartej na naturalnych składnikach.
Dla Pań oprócz samej przyjemności gotowania było to także wspomnienie dzieciństwa, które chyba każdemu kojarzy się z ciepłem i bezpieczeństwem.
Warto więc, by pysznej i zdrowej jagnięciny spróbowali wszyscy, którzy jeszcze nie znają jej smaku, a Ci którzy o niej zapomnieli przypomnieli sobie jej delikatność i smakowitość.
Zatem spróbujmy pyszności z Podhala.
Kotleciki jagnięce podane z zapiekanką ziemniaczaną
i konfiturą z czerwonej cebuli
Przygotować 4-5 kotlecików.
Marynata:
• olej ( 5 łyżek );
• wino czerwone wytrawne ( 50 ml);
• tymianek;
• rozmaryn;
• czosnek ( 2 ząbki );
• sól, pieprz.
Kotleciki jagnięce marynować przez 48 godzin. Można je upiec na grillu lub na patelni.
Zapiekanka ziemniaczana:
• ziemniaki pokrojone w talarki (5 szt.);
• liście szpinaku (małe opakowanie );
• czosnek (1 ząbek);
• jajko (1szt.);
• śmietana kremówka 30% (250 ml);
• mąka ziemniaczana (łyżka)
• sól, pieprz.
Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na natłuszczoną blachę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50 min. Pod koniec zapiekania posypać startym oscypkiem i ponownie odłożyć do nagrzanego piekarnika, aż do roztopienia sera.
Konfitura z czerwonej cebuli:
• czerwona cebula (3 szt.);
• miód (1 łyżka);
• ocet balsamiczny (1 łyżka);
• oliwa z oliwek;
• wino półsłodkie, czerwone (50 ml);
• sól, pieprz.
Pokrojoną cebulę w pióra zeszklić na oliwie z oliwek, dodać pozostałe składniki i dusić aż odparuje płyn.
Pierogi z baraniną
Składniki:
• udziec barani (1 kg);
• mięso wieprzowe (1/2 kg);
• marchew, pietruszka (1 szt.);
• cebula (1 szt.);
• czosnek (3 ząbki);
• jałowiec, tymianek (wg uznania);
• sól, pieprz.
Do przygotowanego farszu dodajemy:
• masło (ok. 40 g)
• rozmaryn
Wszystkie składniki dusić do miękkości, zmielić, doprawić solą i pieprzem, a na koniec wlać do farszu roztopione masło z rozmarynem. Wymieszać. Przygotować ciasto na pierogi.
Po ugotowaniu pierogi można podać z sosem borowikowym lub okrasić słoniną.
Życzymy smacznego!
Fot. Arch. NIKiDW