Kaliska rolada ziemniaczana z grzybkiem
Rolada ziemniaczana z grzybowym farszem to danie idealne na jesień. Niedrogie łatwe do przygotowania i niesłychanie efektowne – nadaje się na uroczysty obiad.
Rolada ziemniaczana z grzybkiem otrzymała certyfikat na produkt lokalny Nad Białą Przemszą w kategorii potrawa tradycyjna.
Składniki:
• 2 kg ziemniaków;
• 3 jajka;
• przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków (marynata), łyżka świeżego posiekanego koperku
• bułka do obtaczania;
• 1 opakowanie kwadratowych wafli;
• olej do smażenia;
• 0,5 pieczarek;
• cebula;
• łyżka masła.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i przepuścić przez praskę. Pieczarki z cebulą i masłem udusić do miękkości. Ugotowane ziemniaki połączyć w jednolitą masę z roztopioną ciepłą margaryną oraz ciepłym mlekiem i przyprawami. Rozłożyć wafle i na każdy położyć równomiernie masę ziemniaczaną, a na jednym brzegu każdego wafla rozłożyć masę grzybową. Zawinąć ściśle roladki nadzieniem grzybowym do środka i włożyć na noc do lodówki pod przykryciem. Stężałe roladki kroić na plastry o grubości 2 cm i obtaczać w jajku i bułce tartej, piec na złoty kolor.
Aneta Przyjemska – KGW Kaliś
Fot. Arch. NIKiDW