Dostępność i różnorodność mięsa na krajowym rynku jest duża. Polski konsument chętnie wybiera drób i coraz częściej sięga po ptactwo pływające (kaczki, gęsi), które od wielu lat są doceniane przez naszych zachodnich sąsiadów, skupujących ponad 80% polskiej produkcji. W ostatnich latach rośnie spożycie gęsiny; obecnie statystyczny Polak zjada już powyżej 350 g tego mięsa rocznie, co jest wzrostem 20-krotnym w porównaniu ze spożyciem w latach ubiegłych. Nie jest to jednak znaczące spożycie w porównaniu ze spożyciem ptactwa grzebiącego (indyki, kurczaki), które sumarycznie wynosi ponad 20 kg rocznie na mieszkańca.

Fragment artykułu pt.: „Niedoceniana gęsina. Wyjątkowość odżywcza mięsa gęsiego” autorstwa Kingi Biernackiej, który ukazał się w czasopiśmie „Polskie Drobiarstwo” nr 10/2020.

Zapraszamy do lektury!
Fot. Kinga Biernacka