W dniu 5 października 2020 r. w Fundacji „Pasja Życia” im. Św. Józefy Menendez w Legionowie zostało zorganizowane spotkanie z przedstawicielami organizacji pozarządowych z Legionowa i okolic, podczas którego zaprezentowano publikację „Kanon Kuchni Polskiej” wydaną przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Przeprowadzono degustację dwóch potraw przygotowanych według receptur zamieszczonych w tej publikacji.

„Kanon Kuchni Polskiej” został wydany z inicjatywy Ministra Rolnictwa, Jana Krzysztofa Ardanowskiego przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w grudniu w 2019 roku. To zbiór 100 historycznych potraw, tradycyjnych przystawek, zup, dań głównych oraz deserów, goszczących od pokoleń na polskich stołach. Publikacja stanowi ukłon w stronę naszych przodków, którzy poprzez kuchnię pielęgnowali w rodzinach tradycje patriotyczne, szczególnie w trudnych czasach zaborów.
Wydanie „Kanonu Kuchni Polskiej” było zachętą do utrwalania tego, co jest naszą chlubą narodową i okazją do przypomnienia, docenienia oraz dzielenia się naszym dziedzictwem kulinarnym. 

Red. A.S.
Fot. Z archiwum Fundacji „Pasja Życia”