Chleb pszenny z otrębami to idealny pomysł dla wszystkich, którzy pragną rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem chleba. Przedstawiam sprawdzony, zdrowy, łatwy do przygotowania przepis na tego typu wypiek.

 

Przepis na chleb pszenny z prażonymi otrębami

Składniki:

• 3 szklanki mąki pszennej;
• 1 opakowanie suchych drożdży;
• 1 płaska łyżka soli;
• 1 płaska łyżka cukru;
• 1 szklanka prażonych otrębów pszennych;
• 1/4 szklanki siemienia lnianego;
• 1/4 szklanki słonecznika.

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki wymieszać, dodać 1/2 litra letniej wody i zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

2. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej olejem. Wierzch posmarować mlekiem albo jajkiem i posypać ziarnami słonecznika lub dyni.

3. Piec 50-55 minut w temp.180-190 st.

Życzę smacznego,
Aneta Przyjemska
KGW Kaliś
Fot. Arch. NIKiDW