„Goły” po sworsku w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Sworzycach
Potrawą regionalną sołectwa Sworzyce są tzw. „Goły”, czyli kluski ziemniaczane z farszem. Dawniej były one przygotowywane szczególnie w okresie zimowym. Każda gospodyni, u której odbywały się „pirzoki” (darcie pierza) serwowała te kluski swoim gościom.
„Goły”, to znakomity pomysł na pyszny i odżywczy obiad. Ich przyrządzenie jest dość pracochłonne, ale uzyskany efekt wynagradza wszelkie trudy. Tak samo dobrze smakują podane prosto z wody, polane okrasą, jak i odsmażone na patelni.
PRZEPIS NA „GOŁY”
Składniki na ciasto:
• 15 ziemniaków surowych;
• 5 ziemniaków ugotowanych;
• 1 mała cebula;
• sól;
• mąka ziemniaczana.
Składniki na nadzienie:
• 1500 g mielonego mięsa;
• 1 jajko;
• 2 ząbki
czosnku;
• 1 łyżeczka majeranku;
• sól, pieprz do smaku;
• 1 cebula;
• masełko do smażenia cebuli.
Okrasa
• 1-2 cebule;
• boczek wędzony;
• olej do smażenia.
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni z masełkiem obsmażyć cebulę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Jak już się zarumieni dodać do mięsa mielonego. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Wbić jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na bok.
Na tej samej patelni z odrobiną oleju smażyć pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony i cebulę. Smażyć na małym ogniu, aż boczek będzie przesmażony, a cebulka miękka i lekko brązowa.
Ugotować 5 ziemniaków w skórkach, potem obrać i przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki oskrobać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić za pomocą malaksera (ale starte na tarce ręcznie smakują lepiej), dodać jedną małą cebulę.
Starte surowe ziemniaki odcisnąć za pomocą szmatki lub gazy, płyn zachować. Po chwili powinna oddzielić się skrobia, którą później, należy dodać do masy ziemniaczanej.
Ziemniaki ugotowane i surowe wymieszać razem, dodać skrobię, posolić. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na kopytka, powinna się ładnie łączyć. Jeżeli masa jest za rzadka dodać mąki ziemniaczanej. Formować kule wielkości jabłka, spłaszczyć, nałożyć farsz do środka i zawinąć.
Farsz musi być całkowicie zakryty, formować podłużne pyzy.
W dużym garnku zagotować wodę z solą, dodać trochę tłuszczu do smażenia boczku i cebuli. Jak woda już się gotuje dodać kluski. Gotować 30 minut.
Wyjąć kartacze, polać mieszanką tłuszczu i boczku oraz cebulki.
SMACZNEGO!
KGW w Sworzycach
Red. J.R.
Fot. Arch. NIKiDW