Wigilia. Na ten magiczny wieczór czekamy cały rok. Co sprawia, że ma tak niepowtarzalną atmosferę? Świeża pachnąca choinka prosto z lasu, miękko padające płatki śniegu na pokrytą białym puchem ziemię, rodzina w komplecie przy stole, biały obrus, a pod nim siano, uśmiech ukochanej osoby, wspomnienia rodzinne, wspólne śpiewanie kolęd, drzemiący przy choince pies, a może smak tradycyjnych potraw, które w tym czasie nabierają szczególnego znaczenia.

Pierniczki są tym elementem świąt, którego w wielu domach nie może zabraknąć. Pachnące i miękkie ciasteczka wprowadzają do naszej kuchni prawdziwie świąteczny zapach i klimat. To wszystko za sprawą przypraw korzennych, które tak bardzo kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem. Istnieje wiele przepisów na te ciasteczka, jednak nie wszystkie odpowiadają naszym gustom – jedne wymagają leżakowania i trzeba je upiec dużo wcześniej, inne są zbyt skomplikowane i czasochłonne. Ja chciałabym się podzielić prostym przepisem na pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Są bardzo miękkie, wręcz rozpływają się w ustach zaraz po wypieczeniu i bez przeszkód można je przygotowywać dosłownie w ostatniej chwili. Szczerze polecam, warto spróbować!

Pierniczki z gotowanymi ziemniakami

Składniki:
• 250 g gotowanych ziemniaków
• 250 g miodu
• 150 g cukru
• 125 g masła
• 450 g mąki
• 1 opakowanie przyprawy do piernika
• 1 łyżka kakao
• 0,5 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka sody
• 1 jajko

Wykonanie:
1. Ugotowane ziemniaki (bez soli) jeszcze gorące dokładnie rozgnieść. Miód wlać do garnka, podgrzać nieco, wsypać cukier i gotować na bardzo małym ogniu, uważając by całość się nie skarmelizowała. Gdy cukier się nieco rozpuści dodać masło, ciągle mieszając, aż do połączenia składników.
2. Włożyć rozgniecione ziemniaki i zmiksować na gładką masę. Pozostawić do przestygnięcia.
3. Przestudzoną masę wlać do dużej miski, dodać mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę cynamon i jajko. Wyrobić jednolite ciasto, które nie powinno się kleić do rąk.
4. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkami. Wycięte pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C i piec około 10 minut z funkcją termoobiegu.
6. Po upieczeniu udekorować według uznania.

***

Pierogi mogą być podawane w bardzo różnej formie – gotowane, smażone, pieczone… Jedno jest pewne – na Wigilię tylko postne. I chociaż do barszczu obowiązkowe są uszka z grzybami, to warto też przyrządzić pierogi z innymi, oryginalnymi farszami.

Pierogi z śliwką suszoną i orzechami włoskimi

Składniki na ciasto:
• 0,5 kg mąki pszennej
• 1-2 jajka
• 0,5 szklanki letniej wody
• sól

Składniki na farsz:
• 0,5 kg orzechów włoskich
• 0,5 kg suszonych śliwek
• miód

Wykonanie:
1. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki.
2. Śliwki pokroić drobno w kostkę, orzechy zmielić i połączyć ze śliwkami.
3. Na środek każdego krążka ciasta nałożyć farsz i polać jedną łyżeczką miodu, złożyć na pół i dobrze skleić brzegi.
4. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze przez około 3 minuty.
5. Odcedzić lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. Gorące układać na półmisku.

Smacznego!

Aneta Przyjemska, KGW Kaliś
Fot. Arch. NIKiDW