W czasie takiej mroźnej zimy nic tak nie rozgrzewa jak dobra herbata. My proponujemy pyszną herbatę – laureatkę III miejsca w Konkursie NIKIDW „Domowe przetwory w kolorach jesieni”. Pani Monika Grześkowiak zachęca nas do „wspomnienia lata”. Cieszmy się smakiem i aromatem!

Herbatka ziołowa „wspomnienie lata” przygotowana jest na bazie pokrzywy, rumianku stokrotki, dzikiej róży, koniczyny, chabra i nawłoci. Smaczna i rozgrzewająca. W sam raz na długie zimowe wieczory.

Przepis na herbatkę ziołową „wspomnienie lata”

Składniki:
• suszone liście pokrzywy;
• kwiaty rumianku;
• kwiaty stokrotki;
• płatki dzikiej róży;
• koniczyna czerwona;
• płatki chabra polnego;
• nawłoć.

Wykonanie:
2 łyżeczki do herbaty suszu zalać szklanką wrzątku. Zaparzać pod przykryciem 5 minut. Do herbatki można dodać plasterek imbiru.

Zachęcamy do zapoznania się z przepisami na inne, równie pyszne przetwory!

Jesienny konkurs na domowe przetwory rozstrzygnięty!

Foto. archiwum NIKiDW