Pasztet z gęsi, okrasa, kiełbasa, kaszanka i pierogi z gęsiny … to tylko niektóre przysmaki, które zachwyciły klientów Centrum Handlowego Bielawy w Toruniu Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Sośno”. To wszystko w ramach akcji Tradycyjna Gęsina Wiejska, której inicjatorem jest Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.

W sobotę 30-go stycznia w godz. 10.00-18:00 w ramach akcji Tradycyjna Gęsina Wiejska Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Sośno” na specjalnie przygotowanych stoiskach w hipermarkecie Carrefour w Toruniu zaprezentowały własnoręcznie wykonane, naturalne przysmaki kulinarne powiatu Sępoleńskiego, przygotowane na bazie gęsiny.

 

Potrawy wzbudziły niezwykłe zainteresowanie wśród klientów szczególnie nastawionych na zakup produktów naturalnych, wykonanych według tradycyjnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

 

Spotkanie z Paniami z Koła dało możliwość wymiany wiedzy, doświadczeń i pomysłów  na temat przyrządzania potraw z gęsiny. Była to znakomita okazja do poznania lub przypomnienia sobie tradycyjnych polskich smaków!

 

Przebojem kulinarnym tego wydarzenia okazały się pasztet z gęsi, okrasa, kiełbasa, kaszanka z gęsi i pierogi z gęsiny oraz przetwory przygotowane według własnych, sprawdzonych receptur. To sygnał, że zaczynamy doceniać naszą polską żywność, kulinarne dziedzictwo kulturowe i dla wielu z nas – dawne smaki dzieciństwa.

 

Było to już trzecie spotkanie z potrawami z gęsiny w Centrum Handlowym Bielawy w Toruniu. ZAPRASZAMY NA KOLEJNE!

Przekąski z gąski w Toruniu! W ramach inicjatywy „Tradycyjna Gęsina Wiejska” Koła Gospodyń Wiejskich sprzedają swoje produkty z gęsiny!

***

Promocja tradycyjnych i lokalnych produktów z gęsiny, prowadzona w ramach Inicjatywy „Tradycyjna Gęsina Wiejska” jest jej finalnym elementem. Inicjatywa ta zaczęła się wiosną 2020 roku od upowszechniania przyzagrodowego chowu gęsi wśród rolników z małych, ekstensywnych gospodarstw. Zorganizowaliśmy wtedy konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich, w którym nagrodą był zakup piskląt gęsich. KGW „Sośno” było jednym z laureatów tego konkursu. W okresie letnim prowadziliśmy szkolenia z chowu i przetwórstwa gęsi, a na jesieni zorganizowaliśmy konkurs na tradycyjne przetwory, potrawy i produkty z gęsiny, gdzie zebraliśmy prawie 100 ciekawych i bardzo smacznych przepisów. Rozpoczęliśmy też promocję gotowych produktów z gęsiny, czego owocem jest wspieranie KGW w sprzedaży swoich wspaniałych produktów. O Inicjatywie TGW będzie można więcej przeczytać w najbliższym kwartalniku Kultura Wsi.

Oprac. A.S.
Fot. Aleksandra Szymańska