NIKiDW i KGW Kościelisko zapraszają do obejrzenia cyklu filmików: Jagnięcina podhalańska w dwunastu odsłonach
Jagnięcina Podhalańska w 12 odsłonach to Projekt realizowany w ramach Inicjatywy Jagnięcina Podhalańska, którą Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi rozpoczął w 2020 roku w porozumieniu z Gminą Kościelisko.
Projekt ma na celu promocję mięsa jagnięcego jako produktu regionalnego z oznaczeniem geograficznym.
Cykl jest przypomnieniem specjałów kuchni góralskiej, ale to również pokazanie możliwości wykorzystania mięsa jagnięcego w różnych odsłonach, różnych daniach, o różnych smakach.
Filmiki to pokazanie kultury góralskiej, kultury kulinarnej i dziedzictwa regionu.
Spoty realizowane są w oryginalnych wnętrzach z wystrojem góralskim, z przedmiotami używanymi w życiu codziennym i przy gotowaniu: jak ceramika z barwnymi elementami kwiatowymi, rzeźbione kuchenne narzędzia drewniane.
Całość tworzy niepowtarzalny klimat regionu Podhala, nie wymuszony, prawdziwy i szczery tak jak bohaterki filmików i ich opowieści.
Oprac. K.B.
Red. A.S.
Foto. archiwum NIKiDW
Foto. GOKR Kościelisko