![](http://archiwum.nikidw.edu.pl/wp-content/uploads/2021/03/IMG-20210320-WA0011-960x590.jpg)
Smacznie, kolorowo i wiosennie! Tak prezentowała się piąta odsłona spotkania z gęsiną w Toruniu!
20 marca klienci Centrum Handlowego Bielawy w Toruniu mieli okazję – po raz piąty – spotkać się z Paniami z Kół Gospodyń Wiejskich i zakupić własnoręcznie przygotowane produkty z gęsiny, która ostatnio zdobywa polskie stoły. Wydarzenie odbyło się w ramach akcji „Tradycyjna Gęsina Wiejska” zainicjowanej przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w 2020 roku.
Ludzie od niepamiętnych czasów delektowali się mięsem drobiowym różnych gatunków, ze względu na jego walory smakowe. Spośród licznej grupy drobiu rzeźnego szczególnym uznaniem od zawsze cieszyła się tłusta, dorodna gęś, podawana w różnych postaciach. Jej obecność na stole świadczyła o zamożności gospodarza!
Dzięki inicjatywie Tradycyjna Gęsina Wiejska mamy możliwość przypomnienia sobie tradycyjnych polskich smaków!
Panie z Kół Gospodyń Wiejskich „Sośno” i „Wieszkowianki” podczas wydarzenia w Toruniu zaprezentowały gęsinę na wiele sposobów i w wielu smakach. Był pasztet, pierogi, okrasa, półgęski, kiełbasa, kaszanka, czernina, bigos, smalec, gęsina wędzona oraz kruche ciastka na smalcu gęsim!
Na pięknie przygotowanych stoiskach zagościły Wielkanocne akcenty i symbole, a przyozdobienie kwiatami budziło skojarzenia z radością spowodowaną nadejściem długo wyczekiwanej wiosny. A pośród tego wszystkiego królowała GĘSINA!
Spotkanie z Paniami z Kół Gospodyń Wiejskich dało możliwość:
– zakupu produktów naturalnych, wykonanych według tradycyjnych przepisów
– poznania receptur przyrządzania gęsiny
– wymiany doświadczeń związanych z przygotowywaniem potraw z tego mięsa!
Podczas sobotniego wydarzenia Przedstawiciele Instytutu zaprezentowali najnowsze wydawnictwa Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, tj.
-Kalendarium upamiętniające 40. Rocznicę Rejestracji NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność”
– kwartalnik „Kultura Wsi. Ludzie – Wydarzenia – Przemiany”
Było to już piąte spotkanie z potrawami z gęsiny w Centrum Handlowym Bielawy w Toruniu.
ZAPRASZAMY NA KOLEJNE!
***
Promocja tradycyjnych i lokalnych produktów z gęsiny, prowadzona w ramach Inicjatywy „Tradycyjna Gęsina Wiejska” jest jej finalnym elementem. Inicjatywa ta zaczęła się wiosną 2020 roku od upowszechniania przyzagrodowego chowu gęsi wśród rolników z małych, ekstensywnych gospodarstw. Zorganizowaliśmy wtedy konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich, w którym nagrodą był zakup piskląt gęsich. KGW „Sośno” było jednym z laureatów tego konkursu. W okresie letnim prowadziliśmy szkolenia z chowu i przetwórstwa gęsi, a na jesieni zorganizowaliśmy konkurs na tradycyjne przetwory, potrawy i produkty z gęsiny, gdzie zebraliśmy ponad 90 ciekawych i bardzo smacznych przepisów. Rozpoczęliśmy też promocję gotowych produktów z gęsiny, czego owocem jest wspieranie KGW w sprzedaży swoich wspaniałych produktów. O Inicjatywie TGW można więcej przeczytać w najnowszym numerze kwartalniku Kultura Wsi, który ukazał się na początku marca 2021 roku.
Oprac. Aleksandra Szymańska
Fot. Grażyna Olszaniec