Zespół Kulinarny z Gorzkowa
Zespół Kulinarny z Gorzkowa powstał w czerwcu 2012 roku. Zajmuje się promocją regionu, biorąc udział w różnych konkursach kulinarnych. Działa przy miejscowym Centrum Społeczno-Kulturalnym. W skład zespołu wchodzi obecnie pięć pań: przewodnicząca Monika Błędkowska, Bożena Kowalik, Elżbieta Pomarańska, Bożena Dryglak i Joanna Gzik.
Panie stanowią bardzo zgrany zespół. Jak same zapewniają zawsze mogą na siebie liczyć, nie tylko podczas realizacji wspólnych inicjatyw, ale również w życiu codziennym. Praca w Zespole daje im możliwość rozwijania swoich pasji i zainteresowań. Jest też pewnego rodzaju odskocznią od obowiązków domowych i zawodowych, oraz okazją do przyjemnego spędzania czasu.
Liczne nagrody zdobywane przez Zespół w rożnego rodzaju konkursach przyczyniają się do poprawy samooceny kobiet wiejskich, które zauważają, że dania przygotowane przez nie w domach są doceniane przez ekspertów. Panie kultywują tradycje swojego regionu między innymi poprzez odtwarzanie starych, często już zapomnianych receptur na potrawy regionalne i znakomite wypieki.
Zespół Kulinarny z Gorzkowa swoją działalność opiera na bezinteresownym zaangażowaniu wszystkich członków, co niekiedy wymaga od nich dużych umiejętności zarządzania czasem. Głównym motywem działania tej organizacji jest promocja regionalnych specjałów. Zespół działa przy Centrum Społeczno-Kulturalnym w Gorzkowie. W kuchni, która jest wyposażona w wiele sprzętów, które stanowią nagrody w różnych konkursach, Panie doskonalą swoje umiejętności gastronomiczne oraz wymieniają się posiadaną wiedzą i doświadczeniami. Zajmują się między innymi odtwarzaniem dań z przeszłości, często nowocześnie je modyfikując. Zawsze chętnie biorą udział w targach kulinarnych i konkursach kół gospodyń, często zajmując wysokie miejsca, co daje im satysfakcję i motywuje do dalszej pracy.
Na swoim koncie mają już wiele sukcesów. Pierwszym, było zajęcie I miejsca za najładniejsze stoisko na kulinarnym „Święcie jesieni” w Kazimierzu Dolnym, gdzie zostały wyróżnione spośród 150 uczestników. Zdobyły też I miejsce w plebiscycie „Super Babki powiatu krasnostawskiego”. Gospodynie były tam nagradzane za najlepsze ciasta domowe, nalewki i inne specjały. Dwukrotnie udało im się zwyciężyć w konkursie na najsmaczniejszego pączka. W 2014 roku zajęły pierwsze miejsce za najlepsze ciasto na „Smakach jesieni” w Poperczynie, a w 2019 roku za ciasto w konkursie „Urodziny króla Jana III Sobieskiego” oraz czwarte miejsce za ciasto na Ogólnopolskim Zjeździe Kół Gospodyń Wiejskich w Licheniu Starym.
Popisowym daniem pań z Gorzkowa stała się kapusta z grochem i śmietaną, którą zarejestrowano jako Tradycyjny Produkt Regionalny Ziemi Gorzkowskiej. Od 15 lipca 2014 roku danie to figuruje również na Liście Tradycyjnych Produktów Lubelszczyzny prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zdobyto też Laur Promocyjny od Marszałka Województwa Lubelskiego.
Panie z Zespołu brały udział w małych projektach, dzięki którym udało się zakupić wyroby z wikliny oraz stroje z epoki króla Jana III Sobieskiego. Każdego roku podczas ferii zimowych organizują atrakcyjne warsztaty dla dzieci. Udało im się zorganizować warsztaty kosmetyczne połączone z kobiecymi metamorfozami dla pań z terenu ich gminy, które zakończyły się piękną sesją zdjęciową.
Dzięki wsparciu Banku Spółdzielczego w Izbicy, Paniom udało się sfinansować jednakowe stroje, które dziś stanowią ich wizytówkę. W ubiegłym roku Zespół Kulinarny miał swój debiut telewizyjny. Panie zostały zaproszone do programu „Między Wisłą a Bugiem” w Telewizji Lublin. Miały tam okazję zaprezentować swoje wyroby kulinarne i pochwalić się swoimi osiągnięciami. Od chwili założenia Zespół prowadzi kronikę, która upamiętnia jego osiągnięcia. W grupie nie brakuje pomysłów na dalsze działania i zapału do pracy.
Red. Joanna Radzewicz
Fot. Z arch. Zespołu Kulinarnego z Gorzkowa