18 lipca w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze-Ochli odbyła się 10. edycja wydarzenia „Dobre, smaczne, bo lubuskie”. W tym roku jego współorganizatorem był Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Wydarzenie odbyło się w zabytkowej przestrzeni plenerowej Muzeum. W poszczególnych zagrodach prezentowane były potrawy związane z dziedzictwem kulturowym mieszkańców tego regionu. Uruchomiono zabytkowe piece, zaprezentowano wina regionalne, wyroby z dziczyzny i specjały z gospodarstw agroturystycznych. Swoje stoiska przygotowali również lubuscy winiarze.

W ramach wydarzenia zorganizowano konkurs „Najciekawsi wystawcy Lubuskiego”. Odwiedzający mieli możliwość zaopatrzenia się w oryginalne wyroby rękodzieła ludowego i artystycznego oraz posłuchania występów zespołów folklorystycznych.

 

Fot. Z archiwum Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze-Ochli