Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi był Partnerem tegorocznej XIV już edycji Tatarskiego Święta Sabantuj, które było połączone z II Europejskim Festiwalem Kuchni Tatarskiej. Impreza odbyła się 31 lipca w miejscowości Kruszyniany na Podlasiu. 

W tatarskiej tradycji Sabantuj urządzano na zakończenie wiosennych prac polowych, dlatego zwane jest Świętem Pługa. W latach ubiegłych impreza odbywała się w pierwszych dniach czerwca, jednak w tym roku pandemia spowodowała, że święto o ponad 1000 letniej tradycji przeniesiono na ostatni dzień lipca.  

Corocznie z okazji Sabantuj Kruszyniany zamieniają się w stolicę kultury polskich tatarów.  Nie inaczej będzie w najbliższą sobotę. Tradycją imprezy jest mnogość atrakcji: tatarskie zapasy, strzelanie z łuku i jazda konna. Organizatorzy – Fundacja Regionalne Centrum Kultury Tatarów Polskich „Asman”, Fundacja Tatarskie Towarzystwo Kulturalne oraz Starostwo Powiatowe w Sokółce – zapraszają do rodzinnego wzięcia udziału w uroczystościach, grach i zabawach.  Nie zabraknie zawodów łuczniczych i szermierczych potyczek na „bezpieczne” miecze. Dzięki bogatemu programowi estradowemu odwiedzający mieli okazję do zapoznania się z tatarskimi obyczajami, tańcem i pieśniami. Chętni mogli uczestniczyć w porannym muzułmańskim nabożeństwie, natomiast wszyscy zaproszeni byli do zwiedzenia zabytkowego meczetu. Pięć razy w ciągu dnia muezin charakterystycznym śpiewem zapraszał do modlitwy. 

Towarzyszący świętowaniu Festiwal Kuchni Tatarskiej był wspaniałą i rzadką okazją do skosztowania niecodziennych potraw, w tym słynnego pierekaczewnika (rodzaj pieroga z ciasta wielowarstwowego z nadzieniem np. mięsnym), wpisanego przez Komisję Europejską na listę produktów o gwarantowanej tradycyjnej specjalności. Nie zabrakło możliwości głębszego zapoznania się z tajnikami tatarskiej kuchni poprzez udział w warsztatach i wspólne gotowanie. Miała miejsce także prezentacja potraw inspirowanych przepisami tatarskimi, a przygotowanych przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich oraz pokazy zaprzyjaźnionych mistrzów kucharskich. 

Tekst: Rafał Karpiński 

Foto. archiwum Sabantuj w Kruszynianach