„Smaki Dziedzictwa” – o niedzielnym wydarzeniu na antenie TVP3 Warszawa
Już w niedzielę, 19 września przy Krakowskim Przedmieściu 66 w Warszawie odbędą się „Smaki Dziedzictwa”, impreza organizowana w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi. O szczegółach wydarzenia dla Warszawskiego Dnia TVP3 Warszawa opowiadali Przedstawiciele Instytutu – Kinga Biernacka i Robert Zawadzki.
„W tym roku program Europejskich Dni Dziedzictwa funkcjonuje pod hasłem Smaki Dziedzictwa. Instytut w ramach tego hasła zaprosił środowiska wiejskie związane z tradycyjną kuchnią Podlasia, Kujaw, Urzecza, które zaprezentują potrawy lokalne, opowiedzą jak się je przyrządzało, w jakich okolicznościach nasze babki i prababki je przygotowywały, na podstawie jakich przepisów. Te przepisy również będzie można obejrzeć na wystawie naszych startych książek kucharskich” – powiedział Robert Zawadzki zachęcając do udziału w wydarzeniu.
Przedstawiciele Instytutu opowiedzieli o starych recepturach do wykorzystania w dzisiejszym gotowaniu, z którymi będzie można zapoznać się podczas wydarzenia oraz o tradycji kulinarnej Mazowsza.
Europejskie Dni Dziedzictwa w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi zabiorą wszystkich miłośników polskich specjałów i dobrej muzyki w sentymentalną podróż pełną wydarzeń upowszechniających wiedzę o dziedzictwie kulinarnym, które – choć tak różne w zależności od regionu – zawsze jednoczy nas przy wspólnym stole.
Cały materiał można obejrzeć po linkiem:
Warszawski Dzień: 17.09.2021 (tvp.pl)
Od 01:22
Oprac. Aleksandra Szymańska
Fot. domena publiczna- pixabay