Jagnięcina po francusku spod Giewontu! Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmiku z cyklu „Jagnięcina Podhalańska”
Projekt Jagnięcina Podhalańska w 12 odsłonach to cykl filmików realizowanych w ramach Inicjatywy Jagnięcina Podhalańska, którą Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi rozpoczął w 2020 roku w porozumieniu z Gminą Kościelisko. Projekt ma na celu promocję mięsa jagnięcego jako produktu regionalnego z oznaczeniem geograficznym.
W dziewiątym odcinku cyklu zapraszamy na Jagnięcinę po francusku spod Giewontu. To danie smakowite i pięknie podane. Przygotowały je, jak zwykle, gaździny z Podhala. Dodatkową wartością materiału jest piękno i prawdziwość góralskiego folkloru.
Panie z KGW Kościelisko zapraszają nas do swoich domów, gdzie wspólnie gotują i opowiadają historie oraz ciekawostki związane z ich regionem oraz podają wskazówki jak przygotować jagnięcinę po francusku. Mięso delikatne w smaku i soczyste. Filmik to przede wszystkim zachęta przygotowana przez Góralki, żeby spróbować polskiej jagnięciny, poznać jej smak i delikatność, a to wszystko okraszone gwarą, humorem i pięknymi wnętrzami.
Cykl jest przypomnieniem specjałów kuchni góralskiej, ale to również pokazanie możliwości wykorzystania mięsa jagnięcego w różnych odsłonach, różnych daniach, o różnych smakach.
Spoty realizowane są w oryginalnych wnętrzach z wystrojem góralskim, z przedmiotami używanymi w życiu codziennym i przy gotowaniu: jak ceramika z barwnymi elementami kwiatowymi, rzeźbione kuchenne narzędzia drewniane.
Zapraszamy premierę kolejnego odcinka oraz do obejrzenia poprzednich filmików pod linkiem: https://nikidw.edu.pl/kategoria/jagniecina-podhalanska/
A.S.
Foto. archiwum NIKiDW
Foto. GOKR Kościelisko