Kulig w Kościelisku i pieczone jagnię na rożnie! Zapraszamy do obejrzenia 12 odcinka z cyklu „Jagnięcina Podhalańska”!
Projekt Jagnięcina Podhalańska w 12 odsłonach to cykl filmików realizowanych w ramach Inicjatywy Jagnięcina Podhalańska, którą Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi rozpoczął w 2020 roku w porozumieniu z Gminą Kościelisko. Projekt ma na celu promocję mięsa jagnięcego jako produktu regionalnego z oznaczeniem geograficznym.
W dwunastym (ostatnim) odcinku cyklu zapraszamy na pieczone jagnię na rożnie. To danie smakowite i pięknie podane. Przygotowały je, jak zwykle, gaździny z Podhala. Dodatkową wartością materiału jest piękno i prawdziwość góralskiego folkloru.
Panie z KGW Kościelisko zapraszają nas do swoich domów, gdzie wspólnie gotują i opowiadają historie oraz ciekawostki związane z ich regionem oraz podają wskazówki jak przygotować dania z jagnięciny. Mięso delikatne w smaku i soczyste. Filmik to przede wszystkim zachęta przygotowana przez Góralki, żeby spróbować polskiej jagnięciny, poznać jej smak i delikatność, a to wszystko okraszone gwarą, humorem i pięknymi wnętrzami.
Cykl jest przypomnieniem specjałów kuchni góralskiej, ale to również pokazanie możliwości wykorzystania mięsa jagnięcego w różnych odsłonach, różnych daniach, o różnych smakach.
Spoty realizowane są w oryginalnych wnętrzach z wystrojem góralskim, z przedmiotami używanymi w życiu codziennym i przy gotowaniu: jak ceramika z barwnymi elementami kwiatowymi, rzeźbione kuchenne narzędzia drewniane. Akcja ostatniego odcinka rozgrywa się w przepięknej, zimowej scenerii …. z góralskim kuligiem w tle.
Zapraszamy premierę kolejnego odcinka oraz do obejrzenia poprzednich filmików pod linkiem:
https://www.youtube.com/channel/UCgWJYCGdjm6UrYZRKl6ppAA
Red. A.S.
Foto. archiwum NIKiDW
Foto. GOKR Kościelisko