Instytut Polonika zaprasza na cykl spotkań online, podczas których zabierze Was w podróż do świata sztuki, historii, a przede wszystkim polskiego dziedzictwa kulturowego za granicą.

13 stycznia 2022 r. spotkanie dotyczyć będzie historii polskiego gotowania, korzeni najsłynniejszych potraw. Znaleźć będzie też można odpowiedzi na pytania: które potrawy można nazwać „prawdziwie polskimi”? Jakie dania zabrali ze sobą emigrujący Polacy i które z nich podbiły inne kraje? Co było największym przysmakiem na staropolskim stole, a co trafiło na niego prosto zza dawnych granic kraju? Co na co dzień jedli nasi przodkowie i czym różniła się dieta mieszkańców pałacu od gotowania „pod strzechą”?
Przewodnikiem po kulinarnym świecie, będzie dr hab. nauk historycznych i profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Jarosław Dumanowski. Specjalizujący się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich i kulturowej historii kuchni i jedzenia.
Transmisja odbędzie się na Facebooku Instytutu Polonika: Instytut Polonika
Scheduled mazowieckie Zapowiedzi Imprez
Instytut Polonika Map
13 styczeń 2022 18:12 3 °C Overcast clouds iconOvercast clouds