Wczytywanie

Kultura kurpiowska zawładnęła Krakowskim Przedmieściem!

1,136 views

13 sierpnia w siedzibie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi odbyła 5. edycja Sceny Letniej w tym roku. Tym razem poświęcona kulturze kurpiowskiej. Były kurpiowskie kapele, tańce, pieśni, twórczość ludowa i potrawy regionalne.

Już od godziny 11.00. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Somianka-Parcele, w Dębinach „Nad Stawem” i Dylezionki z Dylewa serwowały specjały kuchni kurpiowskiej, takiej jak: fafernuchy, sodziaki, pierogi, rejbak (baba ziemniaczana), kapusta zasypana kaszą, zupa kurpiowska z kapusty, kugel, kiszka ziemniaczana, podpiwek, piwo kozicowe.
Znakomite miody kurpiowskie specjalnie na kurpiowską Scenę letnią przywiózł Tadeusz Gwiazda.

Twórcy ludowi, Laura i Zdzisław Bziukiewiczowie, którzy od lat zajmują się tradycyjną kurpiowską obróbką  bursztynu, zapoznali chętnych z zagadnieniami wyrobu ozdób z bursztynu oraz techniką tworzenia frywolitki.
Barbara Chaberska zaprezentowała przepięknie haftowane arcydzieła sztuki kurpiowskiej, a Monika Poteraj – serwety, bieżniki z haftem na płótnie i na tiulu.

Podczas wydarzenie prowadzone były warsztaty: z obróbki bursztynu ze Zdzisławem Bziukiewiczem, robienia pająków ze słomy z Beatą Pasińską oraz nauki używania leziwa bartniczego z Januszem Marzewskim z Kurpiowskiego Bractwa Bartnego.

Wydarzenie prowadził Witold Kuczyński, gawędziarz, założyciel Towarzystwa Kurpiowskiego „Strzelec” w Czarni, scenarzysta i reżyser spektakli i widowisk obrzędowych.

Od godz. 17.00 w Ogrodzie Instytutu obywały się warsztaty taneczne prowadzone przez Piotra Zgorzelskiego z Akademii Tańca Tradycyjnego przy muzyce Kapeli „Miód na Serce”, których zwieńczeniem była wieczorna potańcówka przy muzyce na żywo! Przybyli goście, z uśmiechem na twarzach bawili się do samego końca!

Wszystkim – tak licznie – przybyłym gościom, serdecznie dziękujemy za udział w wydarzeniu i wspólną zabawę. Zapraszamy na kolejną odsłonę Sceny letniej już 10 września!

 

Tekst: Aleksandra Szymańska
Fot. Krzysztof Żuczowski

 

 
pl_PLPolish