Pierwszy Golubsko-Dobrzyński Jarmark Bożonarodzeniowy w Instytucie
17 grudnia odbył się pierwszy Golubsko – Dobrzyński Jarmark Bożonarodzeniowy Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi. Wydarzenie było współorganizowane przez powiat golubsko – dobrzyński, miasto Golub – Dobrzyń oraz gminę Golub – Dobrzyń. Jarmark otworzyła Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pani Anna Gembicka, która objęła honorowym patronatem to wydarzenie. Swoje stoiska wystawiły Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatów golubsko – dobrzyńskiego, toruńskiego oraz sępoleńskiego. Na stoiskach mogliśmy znaleźć regionalne przysmaki bożonarodzeniowe, ale też rękodzieło z tematyką nawiązującą do zbliżających się świąt. Na jarmarku nie mogło zabraknąć twórców ludowych z terenu Kociewia i Borów Tucholskich. Na warsztatach prowadzonych przez rękodzielników mogliśmy zrobić tradycyjne zabawki z drewna, wykonać ozdoby choinkowe z opłatka i słomy. Nie zabrakło również malowania na szkle i przygotowywania „pająków”. Zostały zorganizowane również warsztaty dla dzieci z ilustratorką Jolą Richter – Magnuszewską. Dzieci mogły zanurzyć się w piękny bożonarodzeniowy świat i wykonać własną przestrzenną gwiazdkę lub anioła.
Podczas Jarmarku odbył się konkurs na „Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Wigilijną”. Komisja pod przewodnictwem dr Jarosława Pająkowskiego – eksperta kulinarnego, organizatora corocznego Festiwalu Smaków w Grucznie, wyłoniła trzy najsmaczniejsze potrawy przygotowane zgodnie z tradycyjnym przepisem. Pierwsze miejsce zajęło KGW Witowąż i otrzymało voucher na zwiedzanie z przewodnikiem wszystkich wystaw w Muzeum Etnograficznym w Toruniu wraz z sesją fotograficzną dla KGW w skansenie w Małej Nieszawce oraz kartę podarunkową o wartości 500 złotych na sprzęt AGD. II miejsce zajęło KGW Sośno i otrzymało voucher na zwiedzanie dwóch wystaw w Muzeum Etnograficznym w Toruniu. III miejsce zajęło KGW Sierakowo i otrzymało voucher na zwiedzanie jednej wystawy w Muzeum Etnograficznym w Toruniu. Dodatkowo każde z Kół, które wzięło udział w Jarmarku otrzymało podziękowania oraz książkę ze staropolskimi przepisami autorstwa prof. Jarosława Dumanowskiego pt. „Kucharz Doskonały”.
Serdecznie dziękujemy współorganizatorom za wsparcie, wystawcom za prezentację swojego dorobku, a mieszkańcom powiatu golubsko – dobrzyńskiego za przybycie.
Tekst i fot. Grażyna Olszaniec