![](http://archiwum.nikidw.edu.pl/wp-content/uploads/2020/10/eating-3061272_1920-960x590.jpg)
Festiwal kuchni z Urzecza i Kurpiów, Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie, 24 października 2020 r.
Organizator: Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie
Degustacja potraw urzeckich i kurpiowskich, to niezwykłe święto dla miłośników pysznego jedzenia. Uczestnicy wydarzenia będą mieli możliwość skosztowania wybranych potraw z Urzecza przygotowanych przez grupę Sołtysi z Nadbrzeży k. Otwocka Wielkiego. Specyfika regionalnej kuchni urzeckiej zostanie podkreślona poprzez obecność potraw kurpiowskich, wykonanych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Czarni Kadzidlańskiej.
Festiwal jest wydarzeniem towarzyszącym wystawie „Nad Wisłą, na Urzeczu”. To także II edycja Festiwalu Żółtych Kalendarzy – festynu połączonego z prezentacją wyników badań realizowanych przez dr Justynę Laskowska-Otwinowską nad historycznymi zmianami pożywienia na wsi.
Degustacji towarzyszyć będą:
– projekcja filmu „Smaki Urzecza” w reżyserii Roberta Dula
– pokaz zdjęć o tematyce urzeckiej Jakuba Chmielewskiego
Ze względów bezpieczeństwa, organizatorzy zapraszają do wyboru jednej z czterech tur wydarzenia. Liczba osób podczas jednej tury nie może przekroczyć 15 osób.
– Tura I –12:00
– Tura II – 12:50
– Tura III – 13:40
– Tura IV –14:30
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Obowiązują zapisy pod nr telefonu 22 696 53 80 lub pod adresem mailowym: rezerwacje@ethnomuseum.pl.
W wydarzeniu wezmą udział wyłącznie osoby, które dokonały rezerwacji.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie: http://ethnomuseum.pl
![Pochmurnie icon](http://archiwum.nikidw.edu.pl/wp-content/plugins/event-post/inc/../img/weather/default/04d.png)