Organizator: Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie

Degustacja potraw urzeckich i kurpiowskich, to niezwykłe święto dla miłośników pysznego jedzenia. Uczestnicy wydarzenia będą mieli możliwość skosztowania wybranych potraw z Urzecza przygotowanych przez grupę Sołtysi z Nadbrzeży k. Otwocka Wielkiego. Specyfika regionalnej kuchni urzeckiej zostanie podkreślona poprzez obecność potraw kurpiowskich, wykonanych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Czarni Kadzidlańskiej.

Festiwal jest wydarzeniem towarzyszącym wystawie „Nad Wisłą, na Urzeczu”. To także II edycja Festiwalu Żółtych Kalendarzy – festynu połączonego z prezentacją wyników badań realizowanych przez dr Justynę Laskowska-Otwinowską nad historycznymi zmianami pożywienia na wsi.

Degustacji towarzyszyć będą:
– projekcja filmu „Smaki Urzecza” w reżyserii Roberta Dula
– pokaz zdjęć o tematyce urzeckiej Jakuba Chmielewskiego

Ze względów bezpieczeństwa, organizatorzy zapraszają do wyboru jednej z czterech tur wydarzenia. Liczba osób podczas jednej tury nie może przekroczyć 15 osób.
– Tura I –12:00
– Tura II – 12:50
– Tura III – 13:40
– Tura IV –14:30

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Obowiązują zapisy pod nr telefonu 22 696 53 80 lub pod adresem mailowym: rezerwacje@ethnomuseum.pl.

W wydarzeniu wezmą udział wyłącznie osoby, które dokonały rezerwacji.

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie: http://ethnomuseum.pl

Scheduled mazowieckie Zapowiedzi Imprez
Warszawa, województwo mazowieckie, Polska Map
24 październik 2020 09:58 15 °C Pochmurnie iconPochmurnie