W środowy poranek (21.10.2020 r.), o przewagach jagnięciny nad innymi gatunkami mięsa, w programie „AgroFakty” Polskiego Radia 1, opowiadała Kinga Biernacka – koordynator Inicjatywy „Jagnięcina Podhalańska” w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi. W rozmowie z redaktor Aleksandrą Tycner mówiła też o projekcie Centrum Polskiej Jagnięciny.

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi popularyzuje kulturę regionalną także w jej wymiarze kulinarnym. Swoistą „perłą w koronie” kuchni góralskiej są potrawy z jagnięciny. – Jest to mięso delikatne, bardzo smaczne. Jest też skarbnicą wielu minerałów i kwasów nienasyconych. Jako hipoalergiczne jest zalecane dla alergików. Same zalety, żadnych wad – powiedziała Kinga Biernacka.

NIKiDW podpisał z gminą Kościelisko porozumienie, na mocy którego ma tam powstać Centrum Polskiej Jagnięciny. Jednym z celów tej placówki ma być takie upowszechnianie wiedzy o zaletach jagnięciny, aby każdy kto odwiedza polskie góry chciał i mógł spróbować potraw z tego mięsa.

Wartością dodaną projektu jest powrót owczych stad na tatrzańskie hale. – Górale chcą powrotu owiec. A my jako Instytut, robimy wszystko, aby było to dla nich opłacalne. I abyśmy mogli w przyszłości podziwiać górskie widoki z owcami w tle – podkreśliła Kinga Biernacka

Audycję można odsłuchać w całości pod adresem:
https://www.polskieradio.pl/7,Jedynka/5769,AgroFakty

Agrofakty 21.10.2020 g. 5.33

Tekst: Rafał Karpiński
Red. A. Sz.

Foto. domena publiczna- www.pixabay.com