Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi we współpracy z Radiem Warszawa pomaga w przygotowaniu się do Świąt Bożego Narodzenia. Pani Izabela Wolniak – Pełnomocnik ds. Kultury w Instytucie, była gościem redaktor Anny Musiałowicz w audycji „Rozmowa dnia”. Panie rozmawiały o świątecznym planie działania – najważniejszych zakupach i przepisach na wigilijne dania.

O tym, że aby dobrze przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia, potrzebny jest plan, wiedziały już nasze prababki … – mówiła Izabela Wolniak – W pochodzącym z końca XIX wieku poradniku pani domu wszystkie czynności były rozpisane na każdy miesiąc. W grudniu należało np. dokładnie przejrzeć śpiżarnię i sprawdzić czy zgromadzone tam przetwory nie pleśnieją.

Zaprosiła też do śledzenia strony Instytutu, gdzie są publikowane wyniki konkursów kulinarnych, w tym „Polska wieś smakuje” na tradycyjny przepis świąteczny z różnych regionów polskiej.

Dla zabieganych, którzy nie chcą lub nie mogą spędzać długich godzin w kuchni, Pani Izabela poleciła przygotowanie barszczu czerwonego na wywarze, z ziemniakami lub białą fasolą zamiast pracochłonnych uszek, natomiast dla bardziej cierpliwych – kapustę z grochem, która jest wyśmienitym dodatkiem do mięs zarówno na świątecznym jak i poświątecznym stole.

Zachęcała również panie, aby bardziej niż zwykle, korzystały z pomocy innych domowników, przy pracach kuchennych. – Wspólnie przygotowane potrawy, np. kruche ciasteczka czy pierniczki, zawsze smakują lepiej i dają dużo radości – mówiła Izabela Wolniak.

W audycji nie zabrakło również przepisów świątecznych na staropolską zupę grzybową z dworskiej kuchni czy babcine kluski z makiem.

Niezdecydowanych, którzy jeszcze nie wiedzą co podać na wigilijny stół, a także wszystkich, którzy chcą urozmaicić swoje świąteczne menu zapraszamy do słuchania Radia Warszawa. W tym tygodniu, zgodnie z poniższym harmonogramem, będzie można usłyszeć przepisy polecane przez NIKiDW.

 Daty i godziny emisji poszczególnych przepisów:

Poniedziałek: 16.40 barszcz biały; 11.20 i 17.40 Karp
Wtorek: 10.20 i 16.40 szczupak z chrzanem i lin z kapustą; 11.20 śledzie po kociewsku
Środa: 10.20 i 16.40 fasola ze śliwkami; 11.20 i 17.40 fafernówki kociewskie
Czwartek: 10.20 i 13.20 kompot z suszu

www.radiowarszawa.pl
Fot. domena publiczna. www.pixabay.com