Jagnięcina Podhalańska w 12 odsłonach to Projekt realizowany w ramach Inicjatywy Jagnięcina Podhalańska, którą Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi rozpoczął w 2020 roku w porozumieniu z Gminą Kościelisko.

Projekt ma na celu promocję mięsa jagnięcego jako produktu regionalnego z oznaczeniem geograficznym.

Cykl jest przypomnieniem specjałów kuchni góralskiej, ale to również pokazanie możliwości wykorzystania mięsa jagnięcego w różnych odsłonach, różnych daniach, o różnych smakach.

Filmiki to pokazanie kultury góralskiej, kultury kulinarnej i dziedzictwa regionu.

Spoty realizowane są w oryginalnych wnętrzach z wystrojem góralskim, z przedmiotami używanymi w życiu codziennym i przy gotowaniu: jak ceramika z barwnymi elementami kwiatowymi, rzeźbione kuchenne narzędzia drewniane.

Całość tworzy niepowtarzalny klimat regionu Podhala, nie wymuszony, prawdziwy i szczery tak jak bohaterki filmików i ich opowieści.

Spoty Jagnięcina – zapowiedź cyklu filmików

Oprac. K.B.
Red. A.S.

Foto. archiwum NIKiDW
Foto. GOKR Kościelisko