Jagnięcina w dwunastu odsłonach na antenie TVP3
Taki tytuł nosi wspólna akcja gospodyń z gminy Kościelisko i Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, która ma na celu ponowne przywrócenie jagnięciny do naszych kuchni. O przedsięwzięciu poinformował środowy Dziennik Regionów na antenie TVP3.
Niegdyś jagnięcina, jako bardzo delikatne i zdrowe mięso, często pojawiała się na polskich stołach. Dziś próżno jej szukać szczególnie na równinach. Popularność zachowała jeszcze na Podhalu. I stąd prężne Koło Gospodyń Wiejskich z Kościeliska wspierane przez Gminny Ośrodek Kultury i Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi rozpoczęło akcję przywracania jagnięciny do polskiego menu. Panie nagrają i wyemitują w Internecie (także na kanale Instytutu) dwanaście filmików poświęconych różnym sposobom przyrządzania mięsa z młodych owiec, od najprostszych po te bardziej wykwintne i niebanalne.
– Nie ograniczamy się tylko do tradycyjnych receptur, ale będzie też matematyczna jagnięcina, będzie ułamkowa, polonistyczna, a także jagnięcina po francusku – powiedziała Anna Żuber z KGW Kościelisko.
Podhalańska jagnięcina w dwunastu smakach to wspólny projekt Gminy Kościelisko i Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi
– Zachęcamy do jedzenia jagnięciny z Podhala, bo tam wszystko się zaczęło. Mamy nadzieję, że lokalna gastronomia i przedsiębiorcy włączą się w tę akcję i będziemy razem promować jagnięcinę – powiedziała Kinga Biernacka z Pracowni Kulinarnej NIKiDW.
Warto przypomnieć, że jagnięcina jest dietetyczna i lekkostrawna. Ma sporo witamin i tak potrzebnych naszym organizmom, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Krótko mówiąc: wyśmienicie zdrowa.
Cały materiał można obejrzeć pod adresem:
https://regiony.tvp.pl/12188733/dziennik-regionow
10.02.2021, 19 minuta
***********
O przedsięwzięciu Gminy Kościelisko i Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi pn. „Jagnięcina w dwunastu odsłonach” poinformowały także piątkowe Wiadomości Rolnicze TVP 3 Regiony.
Cały materiał można obejrzeć pod adresem:
https://regiony.tvp.pl/52262947/12022021
12.02.2021, 7 minuta
*******
Poniżej o Projekcie Jagnięcina Podhalańska
Tekst: Rafał Karpiński
Red. A.S.