Spotkanie online pn. „Smaki Kultury: kuchnia żydowska” – Gdańsk, 27. marca 2021r. godz. 19:00
Nadbałtyckie Centrum Kultury gościć będzie w Synagodze w gdańskim Wrzeszczu. A o tradycjach – nie tylko kulinarnych – narodu żydowskiego opowie nam Jakub Skrzypczak. Dowiemy się, jak przyrządzić charoset – czyli „żydowski snickers”. Posłuchamy też, jakie słodycze jedli pierwsi wyznawcy judaizmu. Przed nami pyszne spotkanie!
Spotkanie zrealizowane w ramach projektu „Wielokulturowe Pomorze”. Bohaterami i bohaterkami będą goście i gościnie o różnych korzeniach etnicznych, a zamieszkujący Pomorze. Podczas cyklu „Smaki Kultury” opowiedzą o kuchni ich dzieciństwa.
Jakub Skrzypczak (1970) – artysta, grafik, scenograf, pisarz, tłumacz hebrajskiego pochodzenia żydowskiego. Studiował na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie i Jerozolimie. Na co dzień zajmuje się projektami edukacyjnymi w Gminie Wyznaniowej Żydowskiej w Gdańsku.
Smaki Kultury: kuchnia żydowska | Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku (nck.org.pl)