Kwietniowa odsłona „spotkań z gęsiną” w Toruniu, już za nami! Było smacznie i kolorowo, ale także różnorodnie. Tym razem Panie z Kół Gospodyń Wiejskich miały okazję zaprezentować potrawy z gęsiny i nie tylko… o czym mogli przekonać się klienci Centrum Handlowego Bielawy w Toruniu! Wydarzenie odbyło się w ramach akcji „Tradycyjna Gęsina Wiejska” zainicjowanej przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w 2020 roku.

24 kwietnia – podczas szóstego spotkania z potrawami z gęsiny w Centrum Handlowym Bielawy w Toruniu – Panie z Kół Gospodyń Wiejskich „Sośno” i „Kolno”  (powiat chełmiński) na specjalnie przygotowanych stoiskach, zaprezentowały domowej roboty przysmaki kulinarne przygotowane między innymi na bazie gęsiny.

Była: czernina, kiełbasa z gęsiny oraz pierogi z gęsiną

ale także

inne produkty wykonane na bazie naturalnych składników, według tradycyjnych przepisów tj. pierogi ruskie oraz z jabłuszkiem, zakwas buraczany, babeczki pikantne, babeczki słodkie, chleb owsiany oraz pasztet z kaczki.


Wszystkie potrawy  cieszyły się  dużym zainteresowaniem klientów! To znak, że Polacy coraz bardziej doceniają walory rodzimej żywności i kulinarne dziedzictwo kulturowe!

 

Dzięki inicjatywie „Tradycyjna Gęsina Wiejska” mamy możliwość przypomnienia sobie tradycyjnych polskich smaków, poznania dawnych receptur niejednokrotnie przekazywanych z pokolenia na pokolenie, oraz regionów, z których pochodzą.

 

Podczas sobotniego wydarzenia Przedstawiciele Instytutu zaprezentowali wydawnictwa Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, tj.
-Kalendarium upamiętniające 40. Rocznicę Rejestracji NSZZ Rolników
Indywidualnych „Solidarność”
– kwartalnik „Kultura Wsi. Ludzie – Wydarzenia – Przemiany”


Było to już szóste spotkanie z potrawami z gęsiny w Centrum Handlowym Bielawy w Toruniu.

ZAPRASZAMY NA KOLEJNE!

***

Promocja tradycyjnych i lokalnych produktów z gęsiny, prowadzona w ramach Inicjatywy „Tradycyjna Gęsina Wiejska” jest jej finalnym elementem. Inicjatywa ta zaczęła się wiosną 2020 roku od upowszechniania przyzagrodowego chowu gęsi wśród rolników z małych, ekstensywnych gospodarstw. Zorganizowaliśmy wtedy konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich, w którym nagrodą był zakup piskląt gęsich. KGW „Sośno” było jednym z laureatów tego konkursu. W okresie letnim prowadziliśmy szkolenia z chowu i przetwórstwa gęsi, a na jesieni zorganizowaliśmy konkurs na tradycyjne przetwory, potrawy i produkty z gęsiny, gdzie zebraliśmy ponad 90 ciekawych i bardzo smacznych przepisów. Rozpoczęliśmy też promocję gotowych produktów z gęsiny, czego owocem jest wspieranie KGW w sprzedaży swoich wspaniałych produktów. O Inicjatywie TGW można więcej przeczytać w najnowszym numerze kwartalniku Kultura Wsi, który ukazał się na początku marca 2021 roku.

Oprac. Aleksandra Szymańska
Fot. Grażyna Olszaniec