Projekt Jagnięcina Podhalańska w 12 odsłonach to cykl filmików realizowanych w ramach Inicjatywy Jagnięcina Podhalańska, którą Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi rozpoczął w 2020 roku w porozumieniu z Gminą Kościelisko. Projekt ma na celu promocję mięsa jagnięcego jako produktu regionalnego z oznaczeniem geograficznym.

W ósmym odcinku cyklu zapraszamy na Polewkę z jagnięciny z grulami (ziemniakami). Potrawa ta ma szczególne znaczenie, ponieważ była serwowana na Polaniarskim Osodzie jako danie degustacyjne promujące jagnięcinę w ramach projektu Jagnięcina Podhalańska. Partnerem tegorocznej edycji wydarzenia był Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Polewka z jagnięciny to danie smakowite i piękne podane. Przygotowały je jak zwykle gaździny, rdzenne góralki „z krwi i kości”. Dodatkową wartością materiału jest piękno i prawdziwość góralskiego folkloru.

Panie z KGW Kościelisko zapraszają nas do swoich domów, gdzie wspólnie gotują i opowiadają historie oraz ciekawostki związane z ich regionem oraz podają wskazówki jak przygotować polewkę z jagnięciną z grulami. Mięso delikatne w smaku i soczyste. Filmik to przede wszystkim zachęta przygotowana przez Góralki, żeby spróbować polskiej jagnięciny, poznać jej smak i delikatność, a to wszystko okraszone gwarą, humorem i pięknymi wnętrzami.

Cykl jest przypomnieniem specjałów kuchni góralskiej, ale to również pokazanie możliwości wykorzystania mięsa jagnięcego w różnych odsłonach, różnych daniach, o różnych smakach.

Spoty realizowane są w oryginalnych wnętrzach z wystrojem góralskim, z przedmiotami używanymi w życiu codziennym i przy gotowaniu: jak ceramika z barwnymi elementami kwiatowymi, rzeźbione kuchenne narzędzia drewniane.

Zapraszamy na film!

Oprac. A.S.

Foto. archiwum NIKiDW
Foto. GOKR Kościelisko