XX Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę” – Lachowice, 14. listopada 2021r.
Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie zaprasza na Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”, który cieszy się dużym zainteresowaniem, a jego głównym celem jest promocja lokalnych tradycji kulinarnych. W każdorazowej edycji konkursu określa się podstawowy produkt, na bazie którego przyrządzane są potrawy konkursowe oceniane przez jurorów, a następnie degustowane przez wszystkich uczestników.
W konkursie biorą udział Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu suskiego, gospodarstwa agroturystyczne oraz uczniowie szkół gastronomicznych.
W komisjach zasiadają pracownicy Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, nauczyciele – specjaliści żywienia zbiorowego, etnografowie, kulturoznawcy i regionaliści.
Więcej informacji: https://www.stryszawa.pl/