![](http://archiwum.nikidw.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/20220827_114022-960x590.jpg)
Kulinarny zawrót głowy
W najbliższą niedzielę 25 czerwca, Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi zaprasza do Porąbki koło Bielska-Białej, gdzie odbędzie się Przegląd Potraw Regionalnych „Kulinarne Dziedzictwo”. Podczas imprezy panie z Kół Gospodyń Wiejskich zaprezentują tradycyjne potrawy regionalne. Wystąpią również zespoły folklorystyczne z powiatu bielskiego.
Wydarzenie odbędzie się na terenie stadionu LKS „Zapora” w Porąbce. Poszczególnie KGW przygotują potrawy według unikalnych receptur w 5 kategoriach: zupa, danie główne, produkt, ciasta i desery oraz napoje i nalewki. W tym roku uczestniczki przeglądu zmierzą się z tematem „Owocowy zawrót głowy”. Bogata i różnorodna kuchnia regionu z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy.
Podczas wydarzenia na scenie zaprezentują się również muzykanci i tancerze z terenu powiatu bielskiego: Zespół Regionalny „Jaworze”, Regionalny Zespół Pieśni i Tańca „Bestwina” oraz Zespół Regionalny „Porąbczanie”.
Organizatorem Przeglądu Potraw Kulinarnych jest Biuro Regionalne NIKiDW w Bielsku-Białej.