Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi bierze udział w realizacji projektu „Praktyczna nauka zawodu z uwzględnieniem staży uczniowskich w branży spożywczej”  w ramach działania 2.15 Kształcenie i szkolenie zawodowe dostosowane do potrzeb zmieniającej się gospodarki.

Projekt POWR.02.15.00-00-2015/20, współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020, Osi Priorytetowej II. Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji,
w ramach działania 2.15 Kształcenie i szkolenie zawodowe dostosowane do potrzeb zmieniającej się gospodarki.

PRAKTYCZNA NAUKA ZAWODU Z UWZGLĘDNIENIEM STAŻY UCZNIOWSKICH W BRANŻY SPOŻYWCZEJ

CEL PROJEKTU:
Dostosowanie systemu kształcenia do potrzeb rynku pracy, w tym przygotowanie rozwiązań w zakresie angażowania pracodawców w organizację praktycznej nauki zawodu [pnz] poprzez opracowanie ram jakości staży i praktyk dla uczniów realizujących kształcenie praktyczne w przedsiębiorstwach, z uwzględnieniem ram staży zawodowych, a także modelowych programów praktycznej nauki zawodów dla 3 zawodów w branży spożywczej.

ZADANIA:
1. Opracowanie modelowych programów realizacji praktycznej nauki zawodu w zakresie staży uczniowskich dla 3 zawodów branży spożywczej
2. Opracowanie zasad zapewniania jakości kształcenia praktycznego w branży spożywczej oraz narzędzi ich weryfikacji.

GRUPA DOCELOWA:
Projekt realizowany jest we współpracy ze szkołami prowadzącymi kształcenie zawodowe lub Centrum Kształcenia Zawodowego [ckz] lub Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego [ckziu], w których kształcenie prowadzone jest w zawodach branży spożywczej. W ramach projektu wspierane będą szkoły, pośrednio uczniowie szkół kształcących w zawodach branży spożywczej oraz instytucje rynku pracy z branży spożywczej w skład których wejdą zarówno kobiety i mężczyźni, co skutkować będzie równym dostępem do zaproponowanych w ramach interwencji form wsparcia.

REZULTATY:
• Liczba ponadpodstawowych publicznych szkół zawodowych dla młodzieży kształcących na poziomie kwalifikacji technika, wykorzystujących wypracowane w programie rozwiązania organizacyjne w zakresie praktycznej nauki zawodu – 31
• Liczba opracowanych modelowych programów praktycznej nauki zawodu dla 3 zawodów w branżowy spożywczej, w zakresie dotyczącym stażu uczniowskiego – 3
• Liczba opracowanych zasad zapewniania jakości kształcenia praktycznego w branży spożywczej i narzędzi ich weryfikacji dla 3 zawodów – 3

Okres realizacji projektu: 1 września 2020 r. – 28 lutego 2022 r.
Obszar realizacji projektu: cała Polska
Dofinansowanie: 747 929,38 zł