18 września 2020 r. miło nam było gościć delegację z Kościeliska w skład, której weszli włodarze i działacze gminy. Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi i Gmina Kościelisko współpracują przy projekcie Jagnięcina Podhalańska.

To już kolejne spotkanie związane z naszą Inicjatywą, której celem jest reintroducja owczych stad na Podhalu, pokazanie tradycji i kultury góralskiej związanej z wypasem owiec oraz przypomnienie i promocja podhalańskiej kuchni regionalnej, w której królowało owcze mięso, a szczególnie jagnięcina.

Planowane jest przygotowanie Jagnięcego Szlaku Kulinarnego, który będzie wyzwaniem dla restauratorów i dużą atrakcją dla smakoszy.

Inicjatywa Jagnięcina Podhalańska to projekt nowy dla Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, ale ważny dla regionu Podhala, dlatego z dużym zaangażowaniem przystępujemy do dalszych działań.

 

Tekst. Kinga Biernacka
Fot. Jacek Żukowski